Τι αλλάζει στις άδειες δόμησης εκκλησιαστικών ακινήτων

Loading...


Με 56 ναι, 38 όχι και 2 παρών πέρασε από τη Βουλή το άρθρο 53 του νομοθετήματος για την αυθαίρετη δόμηση, άρθρο που αφορούσε συγκεκριμένα στις άδειες δόμησης εκκλησιαστικών ακινήτων.

Οσον αφορά στην εκκλησιαστική δόμηση, λοιπόν, η έγκριση θα γίνεται πλέον σε κεντρικό επίπεδο από το ΥΠΕΚΑ. Η οικοδομική άδεια θα δίνεται από τους
μηχανικούς, αλλά χωρίς την έγκριση δόμησης του υπουργείου δεν θα μπορεί να χτιστεί τίποτα.  Συστήνεται, επίσης, συμβούλιο αρχιτεκτονικής δόμησης της Εκκλησίας για να μην υπάρχουν διπλές επιτροπές από την άδεια. 

Αναλυτικότερα βάσει όσων ανακοίνωσε ο υπουργός, για την έκδοση της άδειας δόμησης και της έγκρισης δόμησης γενικά ακινήτων της Εκκλησίας αρμόδιες θα είναι οι υπηρεσίες δόμησης των Δήμων. Όπως και για ιδιωτικούς ναούς, ιδιωτικούς λατρευτικούς χώρους.

Για τους λατρευτικούς χώρους της Εκκλησίας η έγκριση δόμησης θα εκδίδεται από το κράτος. Το κράτος θα ελέγχει και θα εγκρίνει τους όρους δόμησης και την κατασκευή με ελεγκτές δόμησης ενώ ειδικό συμβούλιο αρχιτεκτονικής θα γνωμοδοτεί για τα εκκλησιαστικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Η Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας θα εκδίδει, στο τυπικό στάδιο μετά την έγκριση δόμησης, μόνο την άδεια δόμησης μαζί με την θρησκευτική άδεια καθιερώσεως.