Σύγχρονες προσεγγίσεις με θέμα: Ψυχοθεραπεία και Ποιμαντική

Loading...


Συνέδριο με θέμα «Ψυχοθεραπεία και Ποιμαντική: Αποκαλύψεις της Ύπαρξης», φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή.

Εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και κάποιες από τις ενότητες που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι: «Η ψυχοθεραπεία ως υπαρξιακή διεργασία», «Στον στίβο των διαπροσωπικών σχέσεων», «Η πάλη ενάντια στην αυτοκαταστροφικότητα», «Η γονιμότητα της απελπισίας», «Όταν η εξουσία εισχωρεί στην ποιμαντική τέχνη», «Υπαρξιακά ερωτήματα παιδιών και εφήβων».
Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή, «οι άνθρωποι, ως ενιαία ύπαρξη, διαθέτουμε ψυχικό βίο και πνευματική ζωή. Οι ψυχολογικές επιστήμες μελετούν τον πρώτο, η ποιμαντική της Εκκλησίας συντρέχει την δεύτερη. Μέσα από τις δύο αυτές μορφές συμπαράστασης αποκαλύπτεται η ύπαρξη με τον σκληρό αγώνα της για επάνοδο στην ομορφιά την οποία θέλησε γι’ αυτήν ο Θεός. Η ανάγκη για συνεργασία των δύο προσεγγίσεων ομολογείται πλέον από όλους και όσοι ψυχοθεραπευτές μοιραζόμαστε την ευλογία της ορθόδοξης πίστης έχουμε επιφορτισθεί με την ωραία ευθύνη αυτού του διαλόγου».

Συνεχίζοντας την παράδοση των προηγουμένων συνεδρίων, το 5ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξων Ψυχοθεραπευτών αποπειράται να προσεγγίσει την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από αυτή τη διπλή προοπτική. Επιθυμεί να αναδείξει τις συνιστώσες της ψυχοθεραπείας και την ανθρώπινη διάσταση της ποιμαντικής πράξης, ως διαδικασίες οι οποίες συμβάλλουν στην αποκάλυψη του ανθρώπινου πλούτου και των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Και τούτο όχι ανθρωποκεντρικά, αλλά ευχαριστιακά και δοξολογικά, ως αναφορά στον Δημιουργό και ως διακονία προσφοράς στον κόσμο…» (www.orthopsy2012.gr)

Το Συνέδριο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 27/9 στις 11.30 π.μ. με τους Χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του Προέδρου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Δημήτριος Καραγιάννης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.orthopsy2012.gr