Στο δήμο Θεσσαλονίκης παραχωρούνται δύο κτίρια, ιδιοκτησίας της εκκλησίας, εκ των οποίων το ένα είναι υπό κατάληψη

Loading...


Προσπάθειες για να παραχωρηθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης από την εκκλησία στην οποία ανήκουν, δύο διατηρητέα κτίρια, εκ των οποίων το ένα είναι υπό κατάληψη και λειτουργεί ως «ελεύθερος κοινωνικός χώρος», καταβάλλει η διοίκηση του δήμου. Την ανακοίνωση έκανε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για την προάσπιση των κατειλημμένων κτιρίων με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στη «Βίλα Αμαλίας».
   Συγκεκριμένα, η εκκλησία είναι ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, 2 διατηρητέων κτιρίων στην Βασ. Γεωργίου και του οικοπέδου γνωστού ως «Μάρμαρα Μόσχου» που έχουν χαρακτηρισθεί ως χώροι σχολείων. «Ετοιμάζουμε την προγραμματική σύμβαση όπου υποχωρούμε μεν για το οικόπεδο αλλά σε αντάλλαγμα, ζητούμε την παραχώρηση χρήσης στο δήμο για 25 χρόνια, των δύο διατηρητέων κτιρίων» αποκάλυψε ο κ.Κουράκης προσθέτοντας ότι ο δήμος παρακολουθεί «με συμπάθεια τη δράση που αναπτύσσεται στο ένα κατειλημμένο κτίριο».

   Το «Σχολείο» είναι υπό κατάληψη περίπου 2 χρόνια και στέγαζε μέχρι το 2004 και για πάνω από έναν αιώνα, το 12ο Δημοτικό σχολείο. Έκλεισε όμως μετά τη σύνταξη έκθεσης επικινδυνότητας που έκανε λόγο για προβλήματα στατικότητας και έκτοτε εγκαταλείφθηκε, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των περίοικων για επαναλειτουργία του και τις καταγγελίες για σκόπιμη ερήμωσή του, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό του ως σχολείου.

   Από το 2010 που είναι υπό κατάληψη, έχει αναπτυχθεί κοινωνική δράση με δωρεάν μαθήματα υποστηρικτικής διδασκαλίας σε μαθητές, δωρεάν φροντιστήρια ξένων γλωσσών, εργαστήρια εικαστικών και με δομές αλληλέγγυας οικονομίας, όπως μαγειρείο και παντοπωλείο. Επίσης, κάθε Τετάρτη λειτουργεί παζάρι προϊόντων οικολογικής γεωργίας.

   «Ευτυχώς που καταλήφθηκε το κτίριο γιατί είχε εγκαταλειφθεί» δήλωσε ο Αλέξανδρος Μαλιώρος, τελευταίος πρόεδρος του συλλόγου γονέων του δημοτικού σχολείου.

   Συνολικά, 21 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη έχουν χαρακτηρισθεί ως «σχολική στέγη» και 12 απ΄ αυτά, τα οποία διεκδικεί ο δήμος, ανήκουν στην εκκλησία.tilegrafima.gr