Σφοδρή κριτική Ιερώνυμου στους «φίλους» της Ελλάδας (φωτο)

Loading...


Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Νέα παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα χθες από τη Λευκάδα.

Για πολλοστή φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ Ιερώνυμος έστειλε μηνύμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Εκκλησία στέκεται πλάι σε όλους τους ανθρώπους χωρίς να κομματίζει».

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δανειστές μας λέγοντας «αυτοί που δίνουν, δίνουν για να πάρουν».
Οπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος χθες το απόγευμα στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος βρέθηκε στο νησί με αφορμή την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πεφανερωμένης, πολιούχου της Λευκάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λευκάδος και το Δήμαρχο του νησιού για την υποδοχή και τόνισε: «ενώπιον του λαού αισθάνομαι την ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Υπάρχει μία όμορφη λέξη στο ελληνικό λεξικό, η λέξη «πολίτης», που σημαίνει εκείνος που ασχολείται με θέματα της πόλης και των ανθρώπων. Αυτή η λέξη αργότερα πήρε και έννοια πολιτική. Δεν είναι δυνατόν να μη συμμετέχουμε στις ανάγκες της πόλης και του λαού. Η Εκκλησία στέκεται πλάι στους ανθρώπους, δεν έχει λόγο να κομματίζει την πορεία της».

Με αυτόν τον τρόπο όπως είχε κάνει και από το Κιλκίς οριοθέτησε την παρέμβαση της Εκκλησίας απαντώντας σε όσους διατείνονται πολλάκις πως η Εκκλησία δεν πρέπει να πολιτικολογεί.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες τις εποχής τονίζοντας τα προβλήματα κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπου άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια, για να βρούνε φαγητό και επισήμανε πως «καλούμαστε να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας έχει περάσει πολλές κρίσεις με κοινό χαρακτηριστικό την ύφεση της δυνατότητας της προσπάθειας του λαού μας. Οι αντίθετοί μας, κάνουν ότι μας αγαπούν, αλλά δε μας αγαπούν. Ξέρουν ότι όσο δυσκολευόμαστε, τόσο αδυνατούμε, γιαυτό αυτό που πρέπει να διδάξουμε είναι η γιγάντωση της ψυχής μας. Όχι ότι δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια των φίλων μας, αλλά αυτοί που δίνουν, δίνουν για να πάρουν».

«Από τη στιγμή που ο άνθρωπος αποφάσισε να κάνει Βαβέλ χωριστά από το Θεό», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος «δεν σκότωσε μόνο το Θεό, αλλά και την ανθρωπιά του. Ο άνθρωπος έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και έχασε την αξία του και την αξιοπρέπειά του».

Με αφορμή την εορτή της Παναγίας ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από συνήθεια, άλλοι ως εκδρομή, αλλά υπάρχουν και αυτοί που πονάει η ψυχή τους και έχουν την εσωτερική ανάγκη να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να εκφράσουν τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους. Αυτή είναι η παράδοσή τους».

Μίλησε, ωστόσο, για τις ξενικές επιδράσεις που επηρεάζουν την χώρα μας, ενώ εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τοπικών εκκλησιών και τοπικών αρχών και είπε πως «αυτό πρέπει να εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς, γιατί είναι ένας κοινός αγώνας για το καλό της πατρίδας μας».

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στους χώρους των γραφείων της Μητρόπολης.

1
1
1