Πως εντοπίστηκαν τα 5 εκ. ευρώ στους δύο μητροπολίτες

Loading...


Toυ Βασίλη Αγγελόπουλου
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει δύο μητροπολίτες από το λεκανοπέδιο Αττικής, που φαίνεται ότι έχουν «βάλει στο χέρι» εκατομμύρια ευρώ από τις μητροπόλεις τους.
Οπως αποκάλυψε στις 18 Νοεμβρίου η «κυριακάτικη δημοκρατία», από τους πρώτους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους φαίνεται ένα ποσό που υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το εισόδημα που προκύπτει από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Επειδή πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσό, οι δύο μητροπολίτες πρόκειται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν πριν από μερικές μέρες βρέθηκε ιερέας, ο οποίος είχε 3.000.000 ευρώ σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό.  Το ΣΔΟΕ προχώρησε στην απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων και κατέληξε στο ότι τα χρήματα αυτά επουδενί δεν αποτελούσαν προϊόν κάποιας αγοραπωλησίας, ούτε φυσικά μέρος από τις ετήσιες αποδοχές του συγκεκριμένου ιερέα. Ετσι του επιδικάστηκε πρόστιμο για απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος, που έφτανε τα 1.100.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, στη ΔΟΥ Μενιδίου οι υπάλληλοι είδαν με έκπληξη να εμφανίζεται μπροστά τους ο εν λόγω ιερέας και όχι μόνο να μη ζητάει ρύθμιση του προστίμου, αλλά αντίθετα να εξοφλεί το σύνολο του ποσού με μετρητά.

Το συγκεκριμένο γεγονός οδήγησε τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ να ερευνήσουν καλύτερα τις ροές κεφαλαίων προς τον συγκεκριμένο ιερέα. Ταυτόχρονα, αξιοποίησαν πληροφορίες που είχαν για «περίεργη» οικονομική διαχείριση που παρατηρήθηκε σε δύο μητροπόλεις της Αττικής. Ολως τυχαίως, ο ιερέας με την τεράστια οικονομική επιφάνεια ανήκει διοικητικά σε μία από τις δύο αυτές μητροπόλεις. Αυτό το στοιχείο αποτέλεσε την αφετηρία για να ζητηθεί να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο μητροπολιτών, αλλά και συγγενικών τους προσώπων.

Το ΣΔΟΕ εκτιμά ότι είναι πιθανό να έχει στηθεί ολόκληρο κύκλωμα μετακίνησης κεφαλαίων των μητροπόλεων, σε λογαριασμούς των δύο μητροπολιτών και του στενού περιβάλλοντός τους.

Οι δύο μητροπόλεις διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία, με κτίρια στο κέντρο της πόλης, αλλά και στα προάστια. Επίσης, έχουν στην κατοχή τους χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων γης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, φαίνεται ότι την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες πωλήσεις ακινήτων και εκεί εκτιμά το ΣΔΟΕ ότι είναι πιθανό ότι έγινε παράνομη μεταφορά κεφαλαίων. Ακόμα, ελέγχονται και τα έσοδα που είχαν οι μητροπόλεις αυτές από ενοίκια, καθώς τα κεφάλαια αυτά αποτελούν «ζεστό χρήμα». Η έρευνα πρόκειται να επεκταθεί και σε μεσιτικά γραφεία, με τα οποία συνεργάστηκαν τα οικονομικά τμήματα των δύο αυτών μητροπόλεων, τόσο για την ενοικίαση όσο και για την πώληση μέρους της περιουσίας τους.tilegrafima.gr