Παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες στο φως

Loading...


Τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε στα μέσα ενημέρωσης να καταγράψουν το έργο των συντηρητών στην αρχαία Εκκλησία της Santa Maria Antiqua, στη Ρωμαϊκή αγορά.

Το δύσκολο έργο της αποκατάστασης σ’ αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «Καπέλα Σιξτίνα» του 8ου αιώνα, αποκαλύπτει στους τοίχους της εκκλησίας μια σειρά από παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες, στη διάρκεια τριών αιώνων. Το μνημείο ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα, ανάμεσα στα αυτοκρατορικά παλάτια της Ρώμης και είναι το παλαιότερο και σημαντικότερο χριστιανικό κτίσμα της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Ο ναός καταστράφηκε μερικώς το 847, όταν ένας σεισμός προκάλεσε φθορές σε γειτονικά τμήματα των αυτοκρατορικών ανακτόρων, ενώ υπέστη περαιτέρω ζημιές κατά τη διάρκεια της άλωσης της Ρώμης το 1084.

Η εκκλησία της Santa Maria Liberator χτίστηκε το 1617 επάνω στα ερείπια του ναού, αλλά στη συνέχεια κατεδαφίστηκε το 1900 για να έρθει στο φως η παλιά εκκλησία.

Στη φωτογραφία η συντηρήτρια Daniela de Benedetti αποκαθιστά βυζαντινή τοιχογραφία, με τη μορφή της Παναγίας. Παρακάτω σπάνιες τοιχογραφίες του ναού, που χρονολογούνται από τον 6ο μέχρι και τον 8ο αιώνα.