Οι πρώτες δηλώσεις Μάξιμου για την αρχαιοκαπηλία

Loading...


Αισιόδοξος ότι έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε να ανακαλυφθεί το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων δήλωσε ο Μητροπολίτης Μάξιμος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης που πραγματοποίησε σε χωριά, εκκλησίες και μοναστήρια του Ζαγορίου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για καταγραφή του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλούτου και για διαφύλαξή του.

Το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων έδρασε για χρόνια στην Ήπειρο, λεηλατώντας εκκλησία και μοναστήρια, κυρίως στην περιοχή του Ζαγορίου.

Η υπόθεση διερευνάται πλέον από τις ανακριτικές αρχές των Ιωαννίνων. Μόλις πριν πέντε ημέρες, γνωστός επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα που δραστηριοποιείται και στην περιοχή του Μετσόβου, απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο 43χρονος κατονομάζονταν ως ο άνθρωπος που πούλησε εικόνες στην γκαλερί Τεμπλ του Λονδίνου, εκεί όπου εντοπίστηκαν πριν από τρία χρόνια.

Το κύκλωμα φαίνεται δαιδαλώδες, με πολλούς και διαφορετικούς κρίκους.

Ο Μητροπολίτης Μάξιμος, πλήρως ενημερωμένος για όσα έχουν συμβεί, εξέφρασε την αισιοδοξία του για διαλεύκανση της υπόθεσης και απαντώντας σε ερώτηση του Epiruspost.gr τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η θρησκευτική μας κληρονομιά.

«Το ζούμε το πρόβλημα. Είμαστε σε συνεργασία και συνεχή επαφή με τις αρχές. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο έτσι ώστε να ανακαλύψουμε το κύκλωμα που κάνει όλη αυτή την ασχήμια της καπηλείας, της ιεροσυλίας» υπογράμμισε ο κ. Μάξιμος και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έξυπνοι όλοι και να φροντίσουμε να διαφυλάξουμε την κληρονομιά μας, διότι οι άλλοι θα συνεχίσουν να κάνουν την κακή δουλειά τους κι εμείς οφείλουμε να γρηγορούμε. Να κάνουμε τη σωστή δουλειά δηλαδή να διαφυλάξουμε όλο αυτό τον πλούτο κι όλη αυτή την κληρονομιά».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, στις πρώτες του δηλώσεις για ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που βασανίζουν την περιοχή, υπογράμμισε ότι χρειάζεται συνεννόηση και κατανόηση.

«Χρειάζεται καταγραφή όλων των κειμηλίων και ιδιαιτέρως διαφύλαξή τους ώστε να μην δίνουμε το δικαίωμα να τα βρίσκουν αφύλακτα και να τα κλέβουν.

Θα δουλέψουμε και σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα με το σωστό τρόπο και τη νομική κατοχύρωση και των νομικών προσώπων που έχουν στην κατοχή τους αυτά τα αντικείμενα διότι και να πάρουμε ιερά αντικείμενα από ένα χώρο κι αυτό δημιουργεί ερωτηματικά στους ανθρώπους. Θα πρέπει να τους εξηγήσουμε και να τους πείσουμε ότι αυτό είναι προς το κοινό συμφέρον», κατέληξε.Ετικέτες