Οι ευχαριστίες του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για την επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων

Loading...


Θεωρώ χρέος μου να εκφράσω την βαθειά ευγνωμοσύνη μου προς τον εν Τριάδι Άγιο Θεό, προς την Παναγία Μητέρα μας, στην από αιώνων μορφή της στην ιερώτατη εικόνα «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» και προς τον ένδοξο μεγαλομάρτυρα άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη,

πολιούχο της Θεσσαλονίκης μας, για την ολοκλήρωση με εξαίρετη επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων που έγιναν στη Θεσσαλονίκη από 13 έως 30 Οκτωβρίου 2012. 
Θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων και ιδιαίτερες ευχαριστίες και πατρικές ευχές προς τον υπέροχο ευσεβή λαό μας, που ξεπερνώντας τις δύσκολες οικονομικές δυσχέρειες της παρούσης περιόδου συμμετέσχε εορταστικά στις εκδηλώσεις για την εορτή του αγίου Δημητρίου και για την επέτειο της συμπληρώσεως εκατό (100) χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας.

Υπενθυμίζω τους κεντρικούς άξονες εκδηλώσεων :

1. Ἡ έλευση, στις 13 Οκτωβρίου, της θαυματουργού εικόνος «ΑΞΙΟΝ Ε-ΣΤΙΝ» της υπεραγίας Θεοτόκου από το Άγιον Όρος με συνοδεία του Πρωτεπιστάτου και τριάντα (30) αγιορειτών μοναχών πατέρων. Στην υποδοχή ήτο και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πα-σης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και ελειτούργησε. Χιλιάδες πιστοί από την Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα, από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και από την Ορθόδοξη Ρωσία, ήλθαν και εξακολουθούν να έρχωνται για να προσκυνήσουν την Παναγία μας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» και συνεχίζουν ακόμη και μέχρι την 3η Νοεμβρίου, οπότε η Εικόνα θα επιστραφή στο Άγιον Όρος με την συνοδεία των μοναχών και ιερομονάχων πατέρων. Η Θεσσαλονίκη εγέμισε από χιλιάδες επισκέπτες που ήλθαν για την Παναγία και τον άγιο Δημή-τριο, δίδοντας μας μεγάλη χαρά.

2. Ἡ ιερά μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, με επίκεντρο τον μεγαλοπρεπή ιστορικό Ναό επ’ ονόματι του πολιούχου και προστάτου μας, ένα ναό που είναι αληθινή δόξα της Ελλαδικής Εκκλησίας. Η λάρνακα με τα ιερά λείψανα του αγίου Δημητρίου ετέθη σε προσκύνηση υπό του ευσεβούς λαού, ενώ ετελέσθησαν η μεγάλη Λιτανεία της εικόνος «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ», της εικόνος του αγίου Δημητρίου και των ιερών Λειψάνων αυτού. Τόσο στη μεγάλη Λιτανεία, όσο και στον εσπερινό συμμετέσχον δέκα πέντε (15) Σεβ. Μητροπολίται, εκατό (100) ιερείς, χοροί ιεροψαλτών και μέγα πλήθος πιστών. Στη Θεία Λειτουργία ελειτούργησαν ο Παναγ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και δέκα εξ (16) Σεβασμιώτατοι Ιεράρχαι. Στη συνέχεια ετελέσθη η επίσημη Δοξολογία με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια και του Πρωθυπουργού κ. Αντωνίου Σαμαρά, υπουργών, βουλευτών, όλης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, των περιφερειαρχών, δημάρχων, δικαστικών, εκπαιδευτικών και μέγα πλήθος λαού. Στο πε-ρας της Δοξολογίας, όπως κάθε χρόνο, ο Παν. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος εξεφώνησε Χαριστήριο Ομιλία, επέδωκε εορτάσιμα αναμνηστικά μετάλλια στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον κ. Πρωθυπουργό και συνέψαλε μετά των επισήμων και του λαού τον Εθνικό Ύμνο.

3. Ὁ τρίτος άξονας των εορταστικών εκδηλώσεων περιελάμβανε πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφερείας και πολλών άλλων συλλόγων και φορέων για τον ετήσιο Εορτασμό της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης κατά τους βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 και την επέτειο της νίκης της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Στα πλαίσια αυτών των εορτών, έγιναν, με εξαιρετική επιτυχία, η μεγάλη παρέλαση πολιτικών τμημάτων και των ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, η παρέλαση των μαθητών-μαθητριών των Σχολείων, τα εγκαίνια μουσειακής Εκθέσεως των πολέμων 1912-1913 και η αναπαράσταση της εισόδου των Ελληνικών Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη με την εορτή της Σημαίας που είχαν εξαίρετη επιτυχία.

4. Τὸ Σάββατο 27 Οκτωβρίου, το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με την πρω-τοβουλία του Παν. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και με την συνεργασία του εκδοτικού Οίκου University Studio Press και αρμοδίων καθηγητών του ΑΠΘ και επιστημονικών συνεργατών έγινε η παρουσίαση του πρώτου τόμου του ιστορικού Αρχείου της Μητροπόλεώς μας «Έγγραφα εκ του ιστορικού Μητροπολιτικού Αρχείου των ετών 1876-1912». Ο συγκεκριμένος τόμος είναι μοναδικός στην αξία και στην επιστημονική του διάταξη και εμφάνιση.

5. Ἡ Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης διωργάνωσε, επί πλέον, την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ, ενδιαφέρουσα μουσική Εκδήλωση, στην μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονί-κης με συναυλία ορχήστρας και χορωδιών που παρουσίασαν το έργο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» του Μίκη Θεοδωράκη επάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Η αίθουσα των 1200 καθισμάτων ήτο υπερπλήρης. Ήταν μια πρωτότυπη εκδήλωση από την Εκκλησία μας, που ενεθουσίασε το κοινό. Πολύτιμη η συμβολή του καθηγητού της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη. Ευχαριστίες σε όλους τους συνερ-γάτες κληρικούς και λαϊκούς.

Παραμένει πάντοτε, ως σημαντικώτατο γεγονός, οι χιλιάδες των Χριστιανών που ήλθαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» από τις 13 Οκτωβρίου, ημέρα και νύχτα στον άγιο Δημήτριο, και σήμερα, και μέχρι το Σάββατο 3η Νοεμβρίου.

Με εγκάρδιες πατρικές Ευχές προς όλους
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ