Ο Ιερώνυμος καλεί Βαρθολομαίο – Στις 23 Μαΐου η συνάντηση Κορυφής!

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη-  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Επαναπροσέγγιση με το επιδιώκει η Αθήνα μετά τις διαταραγμένες σχέσεις  των Προκαθημένων της και το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί ύστερα και  από τις συγκρούσεις των δυο πλευρών για το περίφημο Κτήμα Προμπονά, τις αξιώσεις για τις νέες Χώρες κι άλλα φλέγοντα  ζητήματα με αποτέλεσμα ο   να αρνηθεί  δεχθεί την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αρχιεπισκοπή τον Οκτώβριο του 2018.

Ο κ. Ιερώνυμος είχε προφασισθεί τότε τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και με κληρικό υπάλληλο της Αρχιεπισκοπής διεμήνυσε στον Πατριάρχη να μην τον επισκεφθεί.

Τα χαμόγελα χθες έλαμψαν στο ανάμεσα στον και στον Πρωτοσύγκελο της , Επίσκοπο Θεσπιών, κ. Συμεών ο οποίος μεταβίβασε την πρόσκληση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στον κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 23 Μαϊου.

Επι της  ευκαιρίας  να υπενθυμίσουμε ότι, η σχέση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος είναι κατοχυρωμένη στο άρθρο 3 του ελληνικού Συντάγματος: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ’ (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928».

Σε ανακοινωθέν το Φανάρι υπογραμμίζει:

Ο Επίσκοπος Θεσπιών έγινε δεκτός από τον , στον οποίο επέδωσε πρόσκληση του να επισκεφθεί την Ελλάδα και να προστεί, στις 23 Μαΐου, της τελετής των εγκαινίων του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας, παρουσία του Εξοχ.Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθ.Προκοπίου Παυλοπούλου.

Ο Παναγιώτατος απεδέχθη την ευγενική αυτή πρόσκληση και ζήτησε από τον Επίσκοπο Θεσπιών να μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές του στον Μακαριώτατο ενόψει του εορτασμού του Αγίου Πάσχα.

Ακολούθως ο Επίσκοπος Θεσπιών παρακάθησε στην Πατριαρχική τράπεζα.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείοtilegrafima.gr