Ο εορτασμός της Αγίας Φιλοθέης στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Μάκη Αδαμόπουλου

Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της πολιούχου των Αθηνών ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της. Στον ιερό τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο . Συλλειτούργησαν οι και .

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε, επίσης, την χειροτονία του Διακόνου Φραγκίσκου Λάβδα σε Πρεσβύτερο. Ο π. Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και όσους τον στηρίζουν στο έργο του, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα είναι η ευκαιρία που του εμπιστεύεται σήμερα ο Κύριος, για να του υπενθυμίσει ότι η ιερωσύνη του καλείται να προσφέρει το ψωμί και το κρασί της αγάπης, της αμνησικακίας, της συγχώρησης» και προσέθεσε ότι «τίποτε άλλο δεν είναι η αγάπη μας στον Θεό παρά ευχαριστία στην δική του αγάπη».

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον π. Φραγκίσκο τόνισε πως «ο λόγος σου είναι εμπνευσμένος και κέντρο έχει την αγάπη που πρέπει να ασκεί ο καθένας προς τον Θεό με όλη του τη δύναμη, αλλά και προς τον συνάνθρωπο». Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην πνευματική διαδρομή μέχρι το Πάσχα σημειώνοντας πως είναι σημαντικός ο ρόλος του ιερέα. Υπογράμμισε, επίσης, πως σήμερα δεν είναι απλώς μία τελετή, αλλά μία σφραγίδα που δίνει στον π. Φραγκίσκο την δυνατότητα να είναι προστάτης στα έργα αγάπης και σημείωσε στον π. Φραγκίσκο πως πολλές φορές «θα ακούσεις ότι γίνεσαι εκπρόσωπος του Θεού στην γη. Αυτό είναι ύβρις. Δεν έχει ανάγκη ο Θεός για εκπροσώπους στην γη. Από αυτήν τη στιγμή είσαι εκπρόσωπος των ανθρώπων στο θυσιαστήριο του Κυρίου».

Διαβάστε εδώ:  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει την δυσκολία της κρίσης» (ΦΩΤΟ)

Κάλεσε, ωστόσο, το νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο να πολλαπλασιάσει τα τάλαντα που του έχει προσφέρει ο Θεός και να μην τα κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να τα διαθέσει για το κοινό καλό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ύδρας χειροθέτησε τον π. Φραγκίσκο στο οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος της Αγίας Φιλοθέης όπου με πομπή το άγημα του πολεμικού ναυτικού, η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων οι Μητροπολίτες, κληρικοί και λαϊκοί με τελετάρχη τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη κατευθύνθηκαν προς το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης και στην συνέχεια στην Αρχιεπισκοπή, όπου ανέπεμψαν δεήσεις.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi