Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου (Φωτο)

Loading...


Τη μνήμη του Αγίου Ελευθερίου τιμά σήμερα η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος χτες το απόγευμα χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη.

Αμέσως μετά την ακολουθία του εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού, ενώ ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ιδιαίτερα σε όσες και όσους γιορτάζουν.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιερού Ναού στις 18 και 19 Νοεμβρίου 1916, η απαίτηση των συμμαχικών δυνάμεων για τον έλεγχο των στρατηγικών σημείων των Αθηνών, είχε ως αποτέλεσμα αιματηρά επεισόδια γνωστά ως Νοεμβριανά.

Στο Πεδίον του Άρεως, αφού διαβάστηκε το σχετικό ανάθεμα και παραδόθηκε στην πυρά ένας αχυρένιος Βενιζέλος, οι χιλιάδες παρευρισκόμενοι έσπευσαν να ρίξουν πέτρες. Ακολούθησαν ακρότητες, βιαιοπραγίες και συλλήψεις των Βενιζελικών.

Ίσως δεν είναι πολύ γνωστό το γεγονός ότι ο γειτονικός Ναός του Αγίου Ελευθερίου κτίστηκε με τις πέτρες του αναθέματος.

Ο Ναός ανεγέρθηκε την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1929 – 1932). Δημιουργήθηκε στη θέση παλαιότερου Ναού και θεμελιώθηκε από τον Ελ. Βενιζέλο.

Τα εγκαίνιά του έγιναν τον Ιούνιο του 1932 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο.

alt
alt
alt
alt