Νέα πυρά Ιερώνυμου κατά των Ευρωπαίων

Loading...


Σκληρή κριτική άσκησε πάλι ο Αρχιεπίσκοπος εναντίον των Ευρωπαίων που κατάκλεψαν όπως είπε, τους ελληνικούς ιστορικούς θησαυρούς:

«αυτοί που λένε ότι τους …χρωστάμε, αυτοί μας χρωστάνε όλο τον πολιτισμό μας» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Σέρρες, με αφορμή την ημέρα εορτής της συνάξεως των Αγίων Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός και έστειλε μήνυμα ενότητας:

«οι Έλληνες περνάμε δύσκολες ώρες αλλά οι δυσκολίες δεν πρέπει να μας κάμψουν αντιθέτως πρέπει να είμαστε ενωμένοι και κυρίως προσεκτικοί να μη δώσουμε την αφορμή που θα ξεσπάσουν γεγονότα τα οποία θα εκμεταλλευτούν άλλοι άνθρωποι για το δικό τους συμφέρον» και πρόσθεσε «Η παιδεία μας είναι ένας χώρος που υποφέρει, αλλά δεν φταίει μόνο η Πολιτεία, φταίμε και εμείς, η Εκκλησία έχει τη δική της ευθύνη.

Ο πολιτισμός και η ιστορία είναι κομμάτι αυτού του τόπου δεν πρέπει να τα αλλάξουμε με οποιαδήποτε δώρο και οτιδήποτε ξένο. Αυτοί που λένε ότι τους χρωστάμε, αυτοί μας χρωστάνε όλο τον πολιτισμό μας.

Να ανοίξουν τα μουσεία τους και να μας δώσουν όλους τους θησαυρούς μας. Μας έχουν κατακλέψει και έχουν γεμίσει τα δικά τους τα μουσεία και τα εκθέτουν με περηφάνια».

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στις Σέρρες στις 5 το απόγευμα και λίγο αργότερα έγινε υποδοχή της ιεράς θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Στη συνέχεια χοροστάτησε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό, παρουσία 10 μητροπολιτών.