Να γιατί δεν παραιτούνται οι δικοί μας Αρχιερείς…

Loading...


Η αιφνίδια παραίτηση του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ ´- κεραυνός εν αιθρία, για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία– ήλθε και άνοιξε ένα θέμα»ταμπού»:το περίφημο όριο ηλικίας, για τις ισόβιες θέσεις, όπως αυτή των Ιεραρχών!

 Αυτό που συνέβη στο Βατικανό, μετά από 598 χρόνια, αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα για τη Δυτική Εκκλησία και δείχνει πώς αν υπάρχει η ανάλογη σύνεση και σωφροσύνη στον κατέχοντα μία επίζηλη,θεσμική και ισόβια θέση, γνωρίζει τί πρέπει να κάνει, όπως, εν προκειμένω, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ . Η παραίτηση του Πάπα, ωστόσο,αποτέλεσε γεγονός ύψιστης σημασίας, τόσο ως προς τους πραγματικούς λόγους που τον παρακίνησαν να λάβει μία τέτοια απόφαση, όσο και ως προς την διάδοχη κατάσταση που θα δημιουργηθεί σε μία Εκκλησία που έχει έντονο το στοιχείο της πολιτικής δύναμης και της εξουσίας στον σχηματισμό της!

Παράλληλα άνοιξε μια συζήτηση , έστω κσι σε υπολανθάνουσα κατάσταση, για το περίφημο όριο ηλικίας των Ιεραρχών της δικής μας Εκκλησίας!
Βεβαίως η παραίτηση ενός… Πάπα,είναι εντελώς διαφορετική από τις παραιτήσεις των δικών μας Ιεραρχών! Ο Πάπας είναι ένας και έχει υπερεξουσίες, όσο ασκεί τα καθήκοντά του και όπως θα διαπιστώσουμε μετά από 598 χρόνια, θα εξακολουθήσει και μετά την παραίτησή του, να έχει κάποιες από αυτές, ακόμη κι αν αποσυρθεί για προσευχή και ενδοσκόπιση, σε κάποια Μονή(την οποία μάλιστα φρόντισε να τη βρεί ο ίδιος και να τη διαμορφώσει στα μέτρα του).
Αλλά και οι υπόλοιποι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας– και της Αγγλικανικής– όταν παραιτούνται από τις ισχυρές θέσεις τους, έχουν προνόμια και απολαβές που δεν τα έχουν οι δικοί μας!
 Αντιθέτως οι δικοί μας Ιεράρχες, πέρα από αυτά τα μυθεύματα που λέγονται από τους άσχετους και τους κακεντρεχείς, για εξουσίες και δύναμη που έχουν όσο είναι εν ενεργεία, όταν παραιτηθούν χάνουν κάθε προνόμιο με αποτέλεσμα να μην τους υπολογίζουν πια, ούτε τους δίνουν σημασία! Και αυτή η αλήθεια είναι που διέπει δυστυχώς τους δικούς μας Ιεράρχες, γιαυτό και δεν παραιτούνται όταν νοιώσουν τα γεράματα να τους ξεπερνούν…
 Το ερώτημα αυτό ήταν πάντα επίκαιρο και κάποιες φορές ετέθη επιτακτικά!

Μάλιστα η Εκκλησία σε συνεννόηση με την Πολιτεία,είχε θέσει κάποτε(τελευταία φορά επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Α ´), όριο ηλικίας, το οποίο δεν ήταν πάντα αποδεκτό από τους Ιεράρχες!

 Όπως, δεν είναι πάντα εύκολη μία παραίτηση από μία θέση, πολύ περισσότερο όταν ο παραιτούμενος είναι Αρχιερεύς, ο οποίος είναι Μοναχός και επομένως ζεί μόνος, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια και οικογενειακή θαλπωρή !
 Πού θα πάει ο παραιτούμενος;; Ποιός θα τον γηροκομήσει, ποιός θα τον φροντίσει, ποιός θα τον περιθάλψει τις δύσκολες ώρες του, ποιός θα τον μεταφέρει στις διάφορες ασχολίες του;; Οσάκις κάποιοι Ιεράρχες παραιτήθηκαν, από τις θέσεις τους ,για να ανοίξει ο δρόμος της διαδοχής τους, τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια δεν ήταν, προφανώς, ιδαιτέρως παρήγορα, για να τους μιμηθούν και οι υπόλοιποι!
 Πρόσφατα παραδείγματα και παράλληλα»εξαιρέσεις», Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας που έκαναν όντως την υπέρβαση, με την παραίτησή τους τα τελευταία χρόνια ήταν:

 •• Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης,ο οποίος παραιτήθηκε σχεδόν αιωνόβιος και τον διαδέχθηκε ο νυν Μητροπολίτης Θεόκλητος που τον περιέλθαψε μέχρι το τέλος του, μαζι με τα λοιπά πνευματικά του παιδιά!

 •• Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ύδρας Ιερόθεος, που τον διαδέχθηκε το πνευματικό του ανάστημα, νυν Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, ο οποίος τον είχε στη φροντίδα του μέχρι το τέλος, μαζι με την αδελφή του και τους λοιπούς οικείους του!

 •• Ο πρώην Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, παραιτήθηκε για λόγους υγείας για να τον διαδεχθεί ο νυν Μητροπολίτης Σεραφείμ. Ο Γέρων πρώην Πειραιώς Καλλίνικος στηρίζεται σήμερα στα πολυάριθμα πνευματικά του παιδιά, αλλά και στον διάδοχό του Σεραφείμ,ο οποίος τον συνδράμει στο μοναχικό βίο που διάγει εις τας δυσμάς του.

 •• Ο αείμνηστος Χαλκίδος Χρυσόστομος, ευτύχησε να τον περιθάλψουν τα άξια πνευματικά του παιδιά, τόσο ο διάδοχός του Χαλκίδος Χρυσόστομος όσο και ο Κορίνθου Διονύσιος κ.λ.π.

 ••Ο αείμνηστος Θήρας Παντελεήμων, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με την αδελφή του, η οποία τον φρόντισε μέχρι το τέλος του! Η περίπτωση του μακαριστού Παντελεήμονα είναι χαρακτηριστική των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ιεράρχες μας όταν γίνουν σχολάζοντες! Τον διαδέχθηκε ο νυν Μητροπολίτης Επιφάνιος ο οποίος ήταν να εκλεγεί στη συγκεκριμένη Μητρόπολη από το 1984.

 ••Ο μειλίχιος και πράος Γέρων πρώην Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθόνικος, ο οποίος παραιτήθηκε και τον διαδέχθηκε ο νυν Μητροπολίτης Νικόλαος!

 •• Λόγοι υγείας είχαν οδηγήσει σε παραίτηση τον άρχοντα Γέροντα Μητροπολίτη Νεαπόλεως Διονύσιο. Τον διαδέχθηκε το πνευματικό του ανάστημα, νύν Μητροπολίτης Βαρνάβας ,ο οποίος τον περιέλθαψε στην ασθένειά του κατά τρόπο υποδειγματικό και αξιομίμητο!

•• Ο Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος παραιτήθηκε υπέργηρος πλέον, για να τον διαδεχθεί ο νυν Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Ο Γέρων Νικόδημος, μετά την παραίτησή του εφησύχασε ως σχολάζων στην Αθήνα και ουδέποτε αναμίχθηκε στο έργο του διαδόχου του!
••• Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίσς Θεόκλητος,παραιτήθηκε ύστερα από μία μακρά περίοδο ασθενείας κατα την οποία τη Μητρόπολη διοικούσαν οι αντ´αυτού, με το έτσι θέλω! Τον διαδέχθηκε ο νυν Μητροπολίτης Κοσμάς ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του.
•• Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Θεόφιλος, παραιτήθηκε ύστερα από μεγάλη δοκιμασία με την υγεία του. Αν και παραιτηθείς είχε γνωρίσει τον λαβόντα το «χρίσμα» διάδοχό του, νύν Μητροπολίτη Ιερεμία, ο οποίος τον επισκέπτετο νυχθημερόν στο νοσοκομείο όπου ευρίσκετο και τον περιποιείτο στην δοκιμασία του και τον φρόντιζε μέχρι το τέλος του.
•• Ο αείμνηστος Γέρων Μητροπολίτης Τριφυλλίας και Ολυμπίας Στέφανος παραιτήθηκε, λόγω γήρατος, την ημέρα της εορτής του, τον Δεκέμβριο του 2006 και λίγο αργότερα εκοιμήθη. Τον δισδέχθηκε ο νυν Μητροπολίτης Χρυσόστομος, πνευματικό ανάστημα του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστσθίου.

 •• Μία ασυνήθιστη, για τα δικά μας δεδομένα, παραίτηση υπήρξε αυτή του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου, του από Ζακύνθου, και τούτο διότι υποβλήθηκε σε μία ηλικία που οι άλλοι Μητροπολίτες ούτε που το σκέφτονται! Ο κ.Χρυσόστομος είχε δεσμευτεί γιαυτή την παραίτηση πριν από κάποια χρόνια και όταν ήλθε η ώρα, την έκανε πράξη, δρομολογώντας παράλληλα την εκλογή ως διαδόχου του, ενός αξίου και εναρέτου κληρικού,τουν νυν Μητροπολίτη Ζσκύνθου Διονυσίου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Ζακύνθου, την οποία εποίμανε από το 1994 έως το 2011.

•• Τέλος η πρόσφατη παραίτηση, του 81χρονου Μητροπολίτη Αργολίδος Ιακώβου,ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ήλθε να θυμίσει πως το πρόβλημα των γηραιών και κυρίως των ανήμπορων Ιεραρχών υφίσταται και θα πρέπει ,αργά ή γρήγορα,να το αντιμετωπίσει η ίδια η Εκκλησία,πριν της επιβληθεί κάποια λύση άνωθεν!