Ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών (ΦΩΤΟ)

Loading...


– Αλλαγή στάσης από Ιερώνυμο ο οποίος έκανε βήμα προσέγγισης προς τον Βαρθολομαίο, λέγοντας,  ΄΄ Θα πορευθούμε συνεργαζόμενοι και συμπροσευχόμενοι ΄΄ αφήνοντας ανοιχτά να εννοηθεί ότι το ουκρανικό ζήτημα θα περάσει από την Ελλαδική Εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τα πορίσματα των αρμοδίων Συνοδικών Επιτροπών εκδόθηκαν και είναι θετικά να προχωρήσει η αναγνώριση της αμφισβητούμενης αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πιο αναλυτικά, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση του με τον .

Ο Παναγιώτατος έγινε θερμά δεκτός από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, μετά από μια περίοδο όπου οι σχέσεις δεν ήταν στο καλύτερο σημείο.

Με την τριήμερη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι σχέσεις αυτές μπαίνουν σε άλλη φάση και αναβαθμίζονται.

Σε δηλώσεις του, κατά την υποδοχή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο που αποδέχθηκε την πρόσκληση να έρθει για να τελέσει τα εγκαίνια ενός σημαντικού έργου, όπως αυτό του Γεροντολιγικού Κέντρου στο Δήλεσι που θα φέρει το όνομα του Αγίου Πορφυρίου και αναφέρθηκε στην επιθυμία του Αγίου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος. «Σκεφτήκαμε ότι πρέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να είναι κοντά μας για να συμμετέχει στη χαρά μας, θα πορευθούμε συνεργαζόμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο Μακαριώτατος απέστειλε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών για να κομίσει την πρόσκληση και δεν την απέστειλε απρόσωπα και τόνισε πως «η Εκκλησία ως γνωστό ενδιαφέρεται όχι μόνο για την σωτηρία της ψυχής άλλα και για τις επίγειες ανάγκες».

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «Είχαμε μία καλή και χρήσιμη επικοινωνία με τον Μακαριώτατο αδελφό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Αυτά είναι ανθρώπινα. Πρέπει να έχουμε την δύναμη να τα υπερβαίνουμε και να συνεχίζουμε για το καλό της Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος είχε την πολύ ωραία και αδελφική πρωτοβουλία να με προσκαλέσει για τα εγκαίνια στο Δήλεσι και αυτό είναι μία ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεών μας, όπως είχα γράψει και στο απαντητικό ευχαριστήριο γράμμα όταν έλαβα την πρόσκληση του.

Είναι ανθρώπινο στη ζωή των προσώπων και των Εκκλησιών να μεσολαβούν δυσάρεστες στιγμές αλλά προκειμένου περί της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας ότι το αίμα νερό δεν γίνεται. Έτσι θα πορευθούμε ως ομόδοξοι και ως αδελφοί. Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των Εκκλησιών μας και του λαού του Θεού. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για την χθεσινοβραδυνή εκτενή συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Θίξαμε και το Ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα και άλλα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες μας, ενώ έγινε και μία αμοιβαία ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν αυτήν την στιγμή το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Χωρίζουμε απόψε πολύ ευχαριστημένοι και αγαπώντες περισσότερο ο ένας τον άλλο.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως προσυπογράφει όλα όσα δήλωσε ο Πατριάρχης και ευχαρίστησε «για την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας τον Πατριάρχη μας».

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissitilegrafima.gr