Ιερώνυμος:«Οι Ευρωπαίοι οικειοποιήθηκαν ελληνικούς ιστορικούς θησαυρούς»

Loading...


Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας έστειλε σε όλους τους Έλληνες από τις Σέρρες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες για τους Ευρωπαίους, που, όπως είπε, οικειοποιήθηκαν τους ελληνικούς ιστορικούς θησαυρούς.
«Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά οι δυσκολίες δεν πρέπει να μας κάμψουν, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και κυρίως προσεκτικοί, να μη δώσουμε την αφορμή που θα ξεσπάσουν γεγονότα, που θα εκμεταλλευτούν άλλοι άνθρωποι για το δικό τους συμφέρον.

Η παιδεία μας είναι ένας χώρος που υποφέρει, αλλά δεν φταίει μόνο η Πολιτεία, φταίμε και εμείς, η Εκκλησία έχει τη δική της ευθύνη. Ο πολιτισμός και η ιστορία είναι κομμάτι αυτού του τόπου δεν πρέπει να τα αλλάξουμε με οποιαδήποτε δώρο και οτιδήποτε ξένο.
Αυτοί που λένε ότι τους χρωστάμε, αυτοί μας χρωστάνε όλο τον πολιτισμό μας. Να ανοίξουν τα μουσεία τους και να μας δώσουν όλους τους θησαυρούς μας. Μας έχουν κατακλέψει και έχουν γεμίσει τα δικά τους τα μουσεία και τα εκθέτουν με περηφάνια», είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στις Σέρρες στις 5 η ώρα το απόγευμα της Τετάρτης και λίγο αργότερα έγινε υποδοχή της ιεράς θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Ακολούθησε μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και παρουσία 10 μητροπολιτών.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν θα ακολουθήσει το αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψης του στις Σέρρες. Το  μεσημέρι της Πέμπτης  θα αναχωρήσει για την Κομοτηνή, ώστε να τελέσει την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Κομοτηνής Δαμασκηνού, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας.

Θα επιστρέψει στις Σέρρες και σήμερα το βράδυ θα αναχωρήσει, με προορισμό τη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του πατριάρχη Βουλγαρίας, Μάξιμου, ο οποίος εκοιμήθη τα ξημερώματα της Τρίτης.