Η Ιερά Σύνοδος στηρίζει τον Ναυπάκτου Ιερόθεο

Loading...


Την αμέριστη στήριξή της προς τον για το θέμα την Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επαναλαμβάνει με εγκύκλιό της η .

Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως τα μυστήρια που τελούνται στη Μονή είναι άκυρα και κάνει λόγο για μια σκανδαλώδη εξαίρεση στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2982

Προς τον ευλαβέστατο ιερό κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα
της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επικοινωνεί μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσει για σοβαρό πνευματικό ζήτημα, το οποίο επί πολλά έτη απασχολεί την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου, η οποία απασχόλησε από την ίδρυσή της όλους τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας, με τις διαρκείς αντικανονικές ενέργειές της και τον αντιπαραδοσιακό μοναχισμό της, που αποτελεί αλλοίωση του ορθοδόξου μοναχισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος αναγκάστηκε να διενεργήσει ελέγχους στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα οικονομικών ατασθαλιών, όπως όφειλε εκ της θέσεώς του. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο με αποφάσεις του έχει καταλογίσει μεγάλα ποσά σε βάρος της Ιεράς Μονής, ενώ οι οφειλές αυτές αυξάνονται συνεχώς. Το υπ’ αριθμ. 85/2016 βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Στεράς Ελλάδος μιλά για εγκληματική δράση, που άρχισε το 1995. Η Ιερά Σύνοδος γνωρίζει ότι το πρόβλημα αυτό υπήρχε πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκονά του ο νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, δηλαδή η διαμάχη αυτή υπήρξε και με τους προ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου Μητροπολίτες για διάφορα οικονομικά και κανονικά ζητήματα. Δυστυχώς όμως, ο πρώην Ηγούμενος της Μονής και οι περί αυτόν προσπάθησαν να εμφανίσουν τις καθ’ όλα σύννομες και επιβεβλημένες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ως έκφραση προσωπικής εμπαθείας και δημιούργησαν μεγάλο σκανδαλισμό στις συνειδήσεις των πιστών εντός και εκτός της Ιεράς Μητροπόλεως επί δεκαετίες.

Αλλά και τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα αυτά τις αγνόησαν επιδεικτικά οι υπεύθυνοι της Ιεράς Μονής. Υπέπεσαν σε σωρεία κανονικών και εκκλησιαστικών ατοπημάτων, σε παραβάσεις που δεν προσιδιάζουν σε μοναχούς, τις οποίες η Ιερά Σύνοδος έχει στιγματίσει με πολλούς τρόπους.

Μετά από πολλές απειθαρχίες, η Ιερά Σύνοδος επέβαλε σε όλους τους ιερομονάχους και μοναχούς της Ιεράς Μονής διαδοχικά το επιτίμιο της ακοινωνησίας. Αυτό σημαίνει ότι κατά την διάρκειά του δεν μπορούν να τελούν οποιανδήπτοε ιεροπραξία (οι ιερείς), αλλά και να μεταλαμβάνουν. Επίσης, στο ίδιο επιτίμιο υπόκεινται και όλοι όσοι συμπράττουν με αυτούς εκκλησιαστικά και λειτουργικά σύμφωνα με την βασική κανονική αρχή: «ο ακοινωνήτω κοινωνών ακοινώνητος έσται» (359/6-9-2007 Ιεράς Συνόδου). Τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια επέβαλαν ακόμη στον τότε ηγούμενο π. Σπυρίδωνα Λογοθέτη την ποινή της εκπτώσεως από το αξίωμά του και στον πρώην ιερομόναχο Ιγνάτιο Σταυρόπουλο την ποινή της καθαιρέσεως από την Ιερωσύνη και τον υποβίβασαν στην τάξη των μοναχών.

Διαβάστε εδώ:  ΔΙΣ: Εγκριση του κειμένου για την Πανορθόδοξη, έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας

Δυστυχώς όμως, και αυτές τις αποφάσεις της Εκκλησίας οι υπεύθυνοι της Μονής δεν τις εφαρμόζουν. Μάλιστα, ο καθαιρεθείς μοναχός Ιγνάτιος Σταυρόπουλος συνεχίζει να «λειτουργεί» αντικανονικά και τελεί μυστήρια, όπως το βάπτισμα, τα οποία είναι άκυρα και ανυπόστατα για την Εκκλησία. Αυτή είναι μία ακόμη κραυγαλέα απόδειξη της έλλειψης κάθε σεβασμού προς τον θεσμό της Εκκλησίας, αλλά και προς την θεμελιώδη μοναχική αρετή της υπακοής από όλους τους μοναχούς της Μονής. Αυτή η περιφρόνηση στις αποφάσεις των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων όμως έφερε και την καταδίκη μελών της Μονής από την Ελληνική Δικαιοσύνη σε ποινές φυλάκισης για παράνομη δραστηριότητα, ιδιαίτερα μάλιστα του μοναχού Ιγνατίου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινές φυλακίσεως κατ’ επανάληψιν.

Πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι αυτή η πρωτοφανής περίπτωση περιφρονήσεως Εκκλησιαστικών και πολιτειακών νόμων είναι μεμονωμένη. Δεν έχουμε άλλα τέτοια φαινόμενα στην Εκκλησία της Ελλάδος. Καμμία άλλη Μονή δεν έχει παρουσιάσει τέτοια συμπεριφορά. Οι μοναχοί της Εκκλησίας μας είναι φιλόθεοι, φιλότιμοι και φιλάνθρωποι και επιδεικνύουν Εκκλησιαστικό φρόνημα. Αξίζουν κάθε τιμή από το πλήρωμα της Εκκλησίας. Δεν αξίζουν να διασύρονται από την σκανδαλώδη εξαίρεση της Μονής Μεταμορφώσεως.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι στηρίζει τις ενέργειες του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, προς αποκατάστασιν της διασαλευομένης κανονικής τάξεως. Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλον τον ιερό κλήρο, τους ευλαβείς μοναχούς και τον πιστό λαό της Ιεράς Μητροπόλεως να μην ακολουθούν «αλλοτρίους», αντικανονικούς και ανυποτάκτους κληρικούς και μοναχούς, ούτε να μετέχουν στις «παρασυναγωγές», στις Λειτουργίες, τις ακολουθίες, τις βαπτίσεις και όλα τα μυστήρια που τελούνται από αυτούς στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως ή και οπουδήποτε αλλού, επειδή είναι άκυρα και ανυπόστατα. Γενικά να μη γίνονται με την συμμετοχή τους ηθικοί αυτουργοί σε κατάσταση που εξελίσσεται σε ιδιότυπο εν δυνάμει σχίσμα. Εύχεται δε, ο Θεός να δώσει ταπείνωση, μετάνοια και φωτισμό σε όλους τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτής της δεινής πνευματικής δοκιμασίας.

+ Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος
+ Ο Φθιώτιδος Νικόλαος
+ Ο Μάνης Χρυσόστομος
+ Ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος
+ Ο Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ
+ Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ
+ Ο Πειραιώς Σεραφείμ
+ Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ
+ Ο Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος
+ Ο Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος
+ Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος
+ Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος
+ Ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας

Ο Αρχιγραμματεύς
+ Ο Μεθώνης Κλήμης