1

Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητάει την συμμετοχή του Αγίου Όρους στους εορτασμούς του 1821

Την Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Αρχιερείς Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, ως και τον Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Αντωνίου – Τριανταφυλλίδη, κατόπιν της κανονικής αδείας της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου,
μετέβη στο Αγιώνυμο Όρος.

Η Αντιπροσωπεία έγινε δεκτή στις Καρυές από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυριώτη και την
Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους. Κατά την συνάντηση αυτή διεβιβάσθη το από 6ης Ιουνίου 2020
αίτημα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμμετοχή του Αγιωνύμου Όρους στις Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Η Ιερά Επιστασία με χαρά και τιμή υπεδέχθη την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ασμένως
απεφάσισε να διαβιβάσει το αίτημά Της στην Ιερά Κοινότητα για τα περαιτέρω. Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε στα μέλη της Ιεράς Επιστασίας τη μέγιστη ευεργεσία της Υπερμάχου Στρατηγού στο ευσεβές Γένος μας, καθώς και την θυσιαστική προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και του Αγιορειτικού εν γένει Μοναχισμού στη διατήρηση της Εθνικής συνειδήσεως κατά την διάρκεια των αιώνων υποδουλώσεως, στην καλλιέργεια του όντως αδουλώτου πνευματικού φρονήματος του Γένους μας και στην συμβολή της Εκκλησίας στη διοργάνωση της Μεγάλης Ελληνικής Επαναστάσεως.