«Εχουμε ανάγκη για μία Παιδεία που νοηματοδοτεί άνευρα εκπαιδευτικά συστήματα επειδή τολμά να πιστεύει σε ένα Θεό αγάπης»

Loading...


Με λόγια από καρδιάς ο στέλνει τις θερμότερες ευχές του στους όλων βαθμίδων και τους τους, σήμερα που ξεκινά η .

Αναλυτικά:

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου προς τους μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών σχολείων:

Αγαπημένα μου παιδιά!
Πόσο χαίρομαι που σήμερα, με την ευκαιρία του Αγιασμού στο καλό σας το σχολείο, επικοινωνώ μαζί σας.
Είμαι ο Αρχιεπίσκοπός σας, αλλά θα ήθελα να με αισθάνεσθε σαν τον καλό πατέρα που αγαπά τα παιδιά του και τον αγαπούν κι αυτά.

Αλήθεια, αν σας ρωτούσα γιατί σήμερα μαζευτήκαμε όλοι εδώ, μαθητές, μαθήτριες, δάσκαλοι, διευθυντές, γονείς και Ιερείς… προφανώς θα μου απαντούσατε « – Γιατί αρχίζει το σχολείο !». Πράγματι.
Όμως αυτό τι δείχνει; Ότι για ν’ αρχίσει η σχολική χρονιά χρειάζεται να μαζευτούμε όλοι μαζί. Να είμαστε ενωμένοι, αγαπημένοι και αποφασισμένοι με κέφι και δύναμη ψυχής ν΄αρχίσει ένα τόσο μεγάλο και σπουδαίο έργο.

Δείχνει όμως και κάτι ακόμα: Ότι αυτό το ξεκίνημα το εμπιστευόμαστε στο Θεό, Τον παρακαλούμε να το ευλογήσει και γι’ αυτό κάνουμε τον Αγιασμό!
Σήμερα λοιπόν ο Θεός είδε τα γελαστά σας πρόσωπα, τα λαμπερά σας μάτια, τη δύναμη και την αποφασιστηκότητά σας για μάθηση και με τη δύναμη του Σταυρού και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος αγίασε το νεράκι αυτό που σας έβρεξε και έτσι ήλθε και στον καθένα από σας, έστειλε ένα μήνυμα στην καρδούλα σας και είπε: « – Σας αγαπώ και όλη τη χρονιά θα σας προσέχω και θα σας νοιάζομαι γιατί είστε παιδιά μου!».

Τι ωραίος και ξεκούραστος είναι αυτός ο μυστικός ο τρόπος που μας μιλά ο Θεός!
Εμείς οι μεγάλοι, δυστυχώς δεν καταφέρνουμε να σας μιλάμε τόσο γλυκά και συχνά- πολύ συχνά- σας ασχημαίνουμε τη ζωή. Σας στενοχωρούμε.
Νομίζουμε ότι είστε μηχανές που πρέπει να τις γεμίσουμε με γνώσεις, πολλές γνώσεις. Ξεχνούμε όμως ότι πάνω απ’όλα έχετε ανάγκη το παιχνίδι, τη χαρά και τον καλό τον Λόγο που είναι ο Χριστός μας.

Καλά μου παιδιά σας αποχαιρετώ δίνοντάς σας την υπόσχεσή μου ότι κι εγώ όλη τη χρονιά θα σας αγαπώ και θα προσεύχομαι να έχετε εσείς οι μαθητές καλή πρόοδο και οι καλοί σας δάσκαλοι να έχουν τη δύναμη να σας αγαπούν και να σας μορφώνουν.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Με θερμές ευχές και πατρική αγάπη

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου προς τους μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων:

Αγαπητά μου παιδιά,

Η νέα αρχή είναι και μία νέα ευκαιρία. Σήμερα, στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να γράψετε νέες σελίδες στη ζωή σας, για τη γνώση, για το μέλλον σας, για τα όνειρα που κάνετε.

Όλοι γνωρίζετε τις δυσκολίες των καιρών μας. Όμως, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, για να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας, όχι μόνον στα μαθήματα αλλά και στην καθημερινή ζωή.
Οι αντιξοότητες δεν είναι ποτέ ανίκητες και στην πραγματικότητα μόνον η δική σας απογοήτευση μπορεί να τις δυναμώσει.
Από εσάς εξαρτάται να βάλετε στόχους μεγάλους, να δοκιμάστε τις δυνάμεις του μυαλού και της καρδιάς σας, να προοδεύσετε και να κερδίσετε ο,τι καλύτερο για εσάς και την κοινωνία μας, να αντισταθείτε σε ο,τι ασχημαίνει τη ζωή και διχάζει τους ανθρώπους.

Στέκομαι δίπλα σας στο σημερινό σας ξεκίνημα και σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου μια σχολική χρονιά πρωτόγνωρη, που θα σας βοηθήσει στην ανακάλυψη των χαρισμάτων σας και στον αγώνα να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.

Μια σχολική χρονιά που θα αναδείξει τη φιλία και τη συνεργατικότητα και θα εξορίσει τον εκφοβισμό, που θα σας γεμίσει ικανοποίηση και περηφάνια για τα επιτεύγματα που μπορείτε να κατορθώσετε.

Με αληθινή αγάπη εύχομαι στους γονείς σας, στους εκλεκτούς διευθυντές των σχολείων μας και στους καθηγητές σας δύναμη και υπομονή, με μεράκι, ενθουσιασμό και ειλικρινή φροντίδα να γίνουν τα ζωντανά παραδείγματα για όλα τα παιδιά μας.

Ο Θεός να ενισχύει και να φωτίζει την πορεία σας.

Καλή χρονιά και ευλογημένη!

Με θερμές ευχές και πατρική αγάπη

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τους Εκπαιδευτικούς:

Αγαπητοί μου,

«Μη νομίσετε πως και τούτος εδώ που προσπαθεί να σας μιλήσει περνά μία ζωή άκοπη, όλο λόγια γαλήνια και απλά, σαν κι αυτά που κάπου-κάπου σας χαρίζουν ανακούφιση. Η ζωή του είναι γεμάτη δυσκολίες και υπολείπεται των λόγων αυτών. Αν όμως ήταν αλλιώς τα πράγματα, ποτέ δεν θα κατάφερνε0+ να μιλήσει έτσι» 1.

Επειδή ανήκω σε μία γενιά που μεγάλωσε με μεγάλες δυσκολίες, με την αγωνία του φωτός στα μάτια και τη δίψα στις ψυχές για διδαχή, μπορώ να σας μιλήσω, όπως ο ποιητής, για δύο πολύ σημαντικές λέξεις που διαμόρφωσαν την πορεία μας: Για την ελπίδα και τη μεταμόρφωση!

Σήμερα τα παιδιά μας, οι μαθητές σας, έχουν ανάγκη για μία Παιδεία που θα γεμίσει την καρδιά τους με ελπίδα, ριζωμένη στην αλήθεια και με ορίζοντα τον άνθρωπο.

Για μία Παιδεία που το «αίμα» της θα κυοφορήσει ανθρώπους, οι οποίοι θα συνδέουν τη γνώση με την αλληλεγγύη, την επιστήμη με την κατανόηση και την αποδοχή του άλλου.

Για μία Παιδεία που θα είναι απείθαρχη στους αριθμούς των στατιστικών, που θα μεταμορφώνει την εκπαίδευση εγκεφάλων σε καλλιέργεια υπάρξεων.

Για μία Παιδεία που δεν θα στοχεύει απλά στην παραγωγή ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά στη διαμόρφωση ανθρώπων με κριτική σκέψη.

Για μία Παιδεία που νοηματοδοτεί άνευρα και άοσμα εκπαιδευτικά συστήματα επειδή τολμά να πιστεύει σε ένα Θεό αγάπης, που έγινε άνθρωπος επειδή αγάπησε όλους τους ανθρώπους. Που υπερβαίνει την ανοχή με την αγάπη.

Μένω κοινωνός της πορείας και της έγνοιας σας για τα παιδιά μας που αγαπάμε πολύ.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Με θερμές ευχές και πατρική αγάπη

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄