Εκκλησιαστικές business με εταιρία ακινήτων

Loading...


Πέρασε προ ημερών και από τη Βουλή η τροπολογία για την ίδρυση της… ιερής ΕΑΕΑΠ, δηλαδή της εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για συνέργειες της Εκκλησίας με επενδυτές στο χώρο του real estate με σκοπό να μπουν οι βάσεις για την βέλτιστη εκμετάλλευση «φιλέτων» όπως το μεγάλο οικόπεδο στο Μικρό Καβούρι, το οικόπεδο στο Κολωνάκι για το οποίο παλιά υπήρχαν σχέδια για ξενοδοχείο, δεκάδες στρέμματα από τον Πειραιά μέχρι τη Βουλιαγμένη, το πρώην υπουργείο Παιδείας κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα εταιρεία ακινήτων θα εισφερθούν περι τα 800 ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία. Η ίδρυση ΕΑΕΑΠ είχε αποφασιστεί σε πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού και θα είναι μια εταιρεία στην οποία θα «συμμαχούν» δημόσιο και Εκκλησία.

Οι δύο πλευρές θα συνδιαχειρίζονται την ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα θα διατείθενται σε κοινωφελείς σκοπούς και κοινωνικές κρατικές δομές. Η εταιρεία θα έχει διάρκεια 99 χρόνια -αλλά μπορεί να παραταθεί κατά άλλα 99.

Τα βασικότερα φιλέτα της Εκκλησίας είναι:

-85 στρέμματα στον Λαιμό Βουλιαγμένης. Η έκταση στεγάζει το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης. Εχουν κατά καιρούς ενδιαφερθεί επενδυτές από το Κατάρ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ κ.ά. Η Εκκλησία διαθέτει και άλλες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή Βουλιαγμένης που θεωρούνται ωστόσο δεσμευμένες

-Οικόπεδο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ

-Οικόπεδο 11,5 στρεμμάτων επί της οδού Δεινοκράτους στο Κολωνάκι (ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προοριζόταν για ξενοδοχείο)

-3.500 στρέμματα στην Πεντέλη όπου τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγους μήνες η Εκκλησία προωθούσε μια μεγάλη επένδυση σε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 300 μεγαβάτ