Εκδήλωση της Συνόδου για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

Loading...


Εκδήλωση για την εορτή της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συνοδικό Μέγαρο για τους υπαλλήλους των Συνοδικών Υπηρεσιών, της Αποστολικής Διακονίας και της Ε.Κ.Υ.Ο., παρουσία του Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Α’ Γραμματέας της Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. Κλήμης Κοτσομύτης ενώ την επετειακή ομιλία εκφώνησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Κολλιόπουλος.

Στην ιστορική σημασία της 25ης Μαρτίου αναφέρθηκε ο π. Φιλόθεος και τόνισε «μία συνάντηση είναι η εορτή αυτή, συνάντηση ακτίστου και κτιστού, δημιουργού και δημιουργημάτων… Θεού και του κατ’ εικόνα Αυτού πλασθέντος ανθρώπου. Το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σηματοδοτεί την έναρξη του επί της γης σωτηριώδους έργου του Κυρίου υμών».

Ο π. Κλήμης κλείνοντας την εκδήλωση τόνισε ότι «όσο υπάρχει ορθόδοξη λατρεία, θρησκευτικές γιορτές όπως η 25η Μαρτίου, υπάρχει και το μέτρο της πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας του Ελληνισμού για να σώζεται ο λόγος και η φανέρωση της καθολικής αλήθειας και η φανέρωση της σωτηρίας των ανθρώπων που ευαγγελίζεται ο λόγος της εκκλησίας, ο λόγος του ευαγγελισμού στην οικουμένη και όσο υπάρχουν ιστορικές επέτειοι, όπως είναι η 25 Μαρτίου του 1821, μπορεί να υπάρξει ελπίδα για ελευθερία, δηλαδή για κάποια ρήγματα που θα φέρουν στην επιφάνεια τα χαμένα στρώματα της εθνικής μας συνείδησης.

Σίγουρα υπάρχουν θεσμοί που συντηρούν ζωντανή τη ζύμη, έστω κι αν κατά καιρούς προσπαθούν μερικοί αυτούς τους θεσμούς να τους αποδυναμώσουν. Να είμαστε σίγουροι ότι όσο γιορτάζουμε ουσιαστικά την διπλή εορτή, εθνική και θρησκευτική, υπάρχουν ελπίδες για ελευθερία, δηλαδή για μια όψιμη άνοιξη».

15
alt