Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα μπορεί να διαθέσει η Εκκλησία

Loading...


Ρεπορτάζ: Μάνος Χαραλαμπάκης
 Την πρόθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής γης που διαθέτει προκειμένου να τα καλλιεργήσουν αγρότες ή να τα χρησιμοποιήσουν κτηνοτρόφοι, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΄΄Τα Νέα΄΄.

Στόχος του είναι η εκκλησιαστική περιουσία να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού – όπως έχει τονίσει από την αρχή της θητείας του – και να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας.
Υπολογίζεται ότι η Εκκλησία διαθέτει διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής χρήσης. Ωστόσο, δεν έχει δεδομένα για το ποιοι θα μπορούσαν να τα καλλιεργήσουν, με ποια κριτήρια.
Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ηδη έχουν γίνει επαφές με τον υπουργό Αθ. Τσαυτάρη. Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να αποδεσμευτούν τα λεγόμενα ακίνητα φιλέτα της Εκκλησίας και να προχωρήσει η πρότασή του για δημιουργία κοινού εκκλησιαστικού ταμείου με την Πολιτεία.

Σε δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης τόνισε πως «για τον Αρχιεπίσκοπο σημασία έχει να αρθούν επιτέλους τα εμπόδια και να δοθεί στην Εκκλησία η δυνατότητα να αξιοποιήσει την ελάχιστη περιουσία που της έχει απομείνει προς όφελος του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο αδύναμων. Δηλαδή σημασία έχει να γίνει η ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία παραγωγική και λειτουργική.
Να αποδίδει καρπούς, να φέρνει μεροκάματα και να γεννά θέσεις εργασίας».