ΔΙΣ : Τι αποφάσισε για τα θρησκευτικά και την καύση των νεκρών -Τα νέα στελέχη της Συνόδου

Loading...


Επιμέλεια : Γιάννης Παπανικολάου –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ –
Σειρά αποφάσεων έλαβε σήμερα η ορίζοντας και νέα στελέχη στο δυναμικό του Συνοδικού Μεγάρου .Τα και η αποτέφρωση ήταν δυο καίρια ζητήματα που απασχόλησαν τους Ιεράρχες . Πάντως οι εξελίξεις τρέχουν και μέχρι τα όργανα της Εκκλησίας να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν θα έχει γίνει της μόδας… η απαλλαγή από τα θρησκευτικά στα ελληνικά σχολεία που μετά τις προαναγγελθείσες τροποποιήσεις από την Νίκη Κεραμέως θα γίνει ένα βιβλίο θρησκειολογίας ! Καθώς η κ. Κεραμέως δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προβλέπει την απαλλαγή από το εν λόγω μάθημα όσοι το επιθυμούν.

Χρειάζονται πιο τολμηρές αποφάσεις και πιο ενισχυμένα αντανακλαστικά σε ζητήματα που απαξιώνουν την ορθόδοξη Εκκλησία και την παράδοση της. Εν τω μεταξύ,   ….γρίφος παραμένει εάν συζητήθηκε το ουκρανικό καθώς στο ανακοινωθέν δεν αναφέρεται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό δεν έγινε!

Καθώς έχουμε συνηθίσει να ανακοινώνονται όσα πρέπει και όχι όλα όσα πραγματικά συζητούνται. Όπως έγινε στην τελευταία έκτακτη Ιεραρχία ….

Το ανακοινωθέν που εξέδωσε αναφέρει:

Συνήλθε από την Δευτέρα 4 έως και σήμερα 6 Νοεμβρίου η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163 ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις τρεις Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Ενέκρινε την τοποθέτηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Βαρνάβα Θεοχάρη στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κατόπιν εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Επλήρωσε τις κενές επιτελικές θέσεις της Ιεράς Συνόδου, διορίζοντας:
– Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νεκτάριο Καρσιώτη, ως Γραμματέα Κωδικογράφο της Ιεράς Συνόδου.
– Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Πολύκαρπο Κεντικελένη, στο Γραφείο Αρχείου της Ιεράς Συνόδου.
– Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Μάξιμο Μητράρα, στο Γραφείο Επικυρώσεων της Ιεράς Συνόδου.
– Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αθηναγόρα Σουπουρτζή, ως Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων.
– Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Σάββα Ζέρβα, ως Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως.
– Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χερουβείμ Μουστάκα, ως Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας.
– Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παντελεήμονα Παπασυννεφάκη, ως Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών.

Διαβάστε εδώ:  Τα νέα στελέχη της Ιεράς Συνόδου στην Ελλαδική Εκκλησία

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος:

α) Περί της λειτουργίας αυτής κατά τα έτη 2020-2021.

β) Περί της συνάξεως των εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την οργάνωση των εορταστικών Εκδηλώσεων για την επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

γ) Περί του μαθητικού διαγωνισμού Μαθητών της τρίτης τάξεως των Γυμνασίων για την προβολή προσωπικοτήτων κατά την περίοδο της Επαναστάσεως του 1821.

δ) Περί της Τιμητικής Εκδηλώσεως εις μνήμην του προσφάτως κοιμηθέντος Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολοπούλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 18 η Νοεμβρίου ε.έ. στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου. Ενέκρινε τον υποβληθέντα απολογισμό του υπό της Ε.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος διοργανωθέντος Η’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, την πρόταση περί διοργανώσεως του Θ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το έτος 2020, ως και τους τίτλους και την ανακοίνωση συμμετοχής στα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια των ετών 2020 και 2021.

Εξέτασε επιστολή της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ), ενώ ενημερώθηκε και περί της προσφάτου αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) περί του ζητήματος του μαθήματος των Θρησκευτικών και αναμένει σύμφωνα και με παλαιότερη απόφασή της, τις ενέργειες του αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ενέκρινε κατ’ αρχήν την υποβληθείσα πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος (Υποεπιτροπή Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων), την σχετική με την δημιουργία «ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» και «ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» της ως άνω Συνοδικής Επιτροπής και αναμένει την συγκεκριμενοποίηση της σχετικής προτάσεως.

Απεφάσισε την σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ προς ενημέρωση όλων περί της καύσεως και της αποτεφρώσεως των νεκρών, επί του θέματος δε αυτού εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε Κανονισμούς Ιερών Μονών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.tilegrafima.gr