Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ο ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι ανάγκη επιτακτική»

Loading...


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριος κ. Ιερώνυμος απέστειλε τον  χαιρετισμό στην Ημερίδα με θέμα: «Το μάθημα των Θρησκευτικών στον καιρό της πανθρησκείας».

Η Ημερίδα οργανώθηκε από την Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ» και τον Τομέα Επιστημόνων του Συλλόγου «Ο Μέγας Βασίλειος» την 29η Δεκεμβρίου 2012.
Δυστυχώς όμως ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου έφθασε στα χέρια μας μετά την 29η Δεκεμβρίου και έτσι δεν κατέστη δυνατόν να αναγνωσθεί στην Ημερίδα.

Γι’ αυτό και δημοσιεύουμε το περιεχόμενό του στη συνέχεια:
«Χαιρετίζω ασμένως την ημερίδα με θέμα ‘‘Το μάθημα των Θρησκευτικών στον καιρό της πανθρησκείας’’, η οποία συνδιοργανώνεται από την Αδελφότητα Θεολόγων ‘‘Ο ΣΩΤΗΡ’’ και τον Τομέα Επιστημόνων του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως ‘‘ Ο Μέγας Βασίλειος’’.

Η Μαρτυρία του θανάτου και της Αναστάσεως του σαρκωθέντος Υιού και Λόγου του Θεού αποτελεί την κύρια ευθύνη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εντολή του Σωτήρος Χριστού προς τους Αποστόλους, διακονία αγάπης προς τον κόσμo.Η Εκκλησία μας είναι Αποστολική.

Η Κατήχησις είναι συνυφασμένη με την ζωή της Εκκλησίας, υπηρέτησε και πραγμάτωσε την μόρφωσι και την δύναμι της ευσεβείας, άπλωσε την μαρτυρία στον κόσμο. Στην ελληνική κοινωνία ιδιαιτέρως, κοινωνία ζυμωμένη και ταυτισμένη με την Εκκλησία, η μαρτυρία του Χριστού δόθηκε πάντοτε μέσα και από τα σχολεία. Το μάθημα των Θρησκευτικών καθρέφτισε και προέβαλε με ρεαλισμό και σεβασμό προς την ελληνική ιστορία αυτή την ταύτισι, γενιές Ελλήνων μαθητών μορφώθηκαν κάτω από την ζωογόνο πνοή της Πίστεώς μας. Αποτέλεσμα αγαθό είναι η ταυτότης και η αυτοσυνειδησία των Ελλήνων, στοιχεία τόσο κρίσιμα και χρήσιμα στο διάβα της Ιστορίας.

Σήμερα σε μια εποχή συγκρητισμού και συγχύσεως, η απώλεια της ταυτότητος είναι πρόβλημα ορατό για την πατρίδα μας. Ο ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος είναι ανάγκη επιτακτική. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο, και κάθε συζήτηση και ενασχόλησι μ’ αυτό μέσα στα πλαίσια της εκκλησιαστικής προοπτικής είναι πολύτιμη συμβολή και προσφορά στην ελληνική κοινωνία και ιδίως στην ελληνική νεολαία.

Συγχαίρω εκ μέσης καρδίας τους διοργανωτές της Ημερίδος, παρέχω την Αρχιεπισκοπική μου ευλογία και εύχομαι ο τεχθείς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να παράσχη λαμπρή την επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδος».