Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να αυξήσουμε τα τάλαντα, αλλά να τα φέρουμε στην Εκκλησία

Loading...


Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Καλούμαστε να ακολουθήσουμε τη διαδρομή από τη διακονία του Θείου λόγου στη διακονία του πλησίον» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος χθες το απόγευμα από την εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Η εκδήλωση οριοθέτησε την έναρξη λειτουργίας της Διευθύνσεως Πολιτιστικής Μερίμνης της Αρχιεπισκοπής κι έδωσε την ευκαιρία να παρουσιαστεί η δομή και οι δραστηριότητες της Γενικής Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής. Συγχρόνως γιορτάστηκαν τα 10 χρόνια λειτουργίας της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, τιμώντας την μέχρι τώρα αξιοθαύμαστη προσφορά αγάπης στον πόνο των συνανθρώπων μας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρόντες ήταν οι Αρχιερείς Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Πανοσ. Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Γεν. Αρχ. Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Πανοσ. Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, καθηγητές πανεπιστημίου κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης στον χαιρετισμό καλωσορίσματος αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση της «Γενικής Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας» τονίζοντας ότι εξυπηρετεί τρεις τουλάχιστον στόχους, «την καλύτερη συγκρότηση του ποιμαντικού έργου, με έμφαση στην φροντίδα των κληρικών και την ενίσχυση του ενοριακού έργου, την οικοδόμηση ενός σταθερού ποιμαντικού και θεολογικού διαλόγου με τον σύγχρονο κόσμο και το πολιτισμικό γίγνεσθαι και τρίτος στόχος η βελτίωση του πως και σχετικά με τι ενημερώνεται ο λαός μας για την εκκλησιαστική πραγματικότητα».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης στους τομείς που ανήκουν στην εν λόγω υπηρεσία, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος ποιμαντικής επιμόρφωσης, το οποίο έχει αναγνωρισθεί από την Βουλή των Ελλήνων ως ισότιμο με τη Σχολή Δημόσιας Διοικήσεως στον τομέα της Ποιμαντικής Εκπαίδευσης. Επίσης, η Διεύθυνση Ποιμαντικής των Νοσηλευτηρίων, η οποία όπως ανέφερε ο π. Αδαμάντιος «ήδη εργάζεται σε τέσσερις τομείς, την αναβάθμιση, την ανασυγκρότηση και τη νομική κατοχύρωση της παρουσίας της Εκκλησίας κοντά στον ανθρώπινο πόνο μέσα στα νοσηλευτήρια, την ένταξη των Εθελοντών Διακονίας των Ασθενών στο πλαίσιο των ποιμαντικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, τον συντονισμό της προσφοράς υπηρεσιών σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής από της κινητές ιατρικές μονάδες, τις οποίες διακονεί μια μεγάλη ομάδα εθελοντών ιατρών».

Επιπλέον, βασικός τομέας είναι η νέα Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας, η οποία θα ασχολείται με την ενίσχυση και την ποιμαντική υποστήριξη της οικογένειας, η Διεύθυνση Πολιτιστικής Μέριμνας, η βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής, η σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής και το Εκκλησιαστικό Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού.

Πρόσθεσε, εξάλλου ο π. Αδαμάντιος ότι «θα υπάρξει μία φάση ανασυγκρότησης τομέων που έχουν ήδη προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες μέχρι σήμερα, ενισχύοντας τις ήδη σημαντικές δραστηριότητες του γραφείου και του ιδρύματος νεότητος, όπως η εκπαίδευση των κατηχητών, τα διενοριακά αθλητικά προγράμματα και άλλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες», ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο που του εμπιστεύθηκε την Διεύθυνση και τον συντονισμό των ποιμαντικών του οραματισμών.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Βασίλειος Χριστοδούλου, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής. «Είναι αλήθεια πως μια ειλικρινής θέαση του νεοελληνικού πολιτιστικού παρόντος, δεν δημιουργεί και πολλές ελπίδες» τόνισε ο π. Βασίλειος μιλώντας για την δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου και πρόσθεσε «με την τηλεοπτική ταχυφαγία, την γηπεδική λατρεία, τα κακέκτυπα της θεατρικής τέχνης, την καπηλεία του όρου μουσική από στιχουργικά σκαριφήματα του ποδαριού ντυμένα ήχους εκτόνωσης, να διασκεδάζουν τις τελευταίες δεκαετίες τον νεοέλληνα η πρόταση πολιτισμού της Εκκλησίας μοιάζει να πέφτει στο κενό. «Το κενό υπάρχει όσο δεν πέφτεις μέσα του» απαντά ο Ελύτης, νοηματοδοτώντας αυτήν την πτώση της Εκκλησίας στο πολιτιστικό κενό. Η Εκκλησία πάντοτε τέτοιες γενναίες βουτιές έκανε, στα κενά των ανθρώπων. Να δίνεται ως περιεχόμενο, να δοκιμάζει το χάος μετατρέποντάς το σε στιγμή, να δίνει αρχή στο ανύπαρκτο, να αναδέχεται όλη τη μοναξιά προσφέροντας Εκκλησία».

Παρουσίασε, επίσης, ο π. Βασίλειος τους στόχους για τις εκδηλώσεις και την αξιοποίηση του πολιτιστικού κέντρου.

Αμέσως μετά, μίλησε ο Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Βασίλειος Κοντογιάννης Διευθυντής της Υπηρεσίας Ποιμαντικής των Νοσηλευτηρίων, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων σταθερής παρουσίας της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων στο πλευρό των νοσηλευομένων ασθενών και των οικογενειών τους.

Ο π. Βασίλειος παρουσίασε την Εθελοντική Διακονία Ασθενών και τόνισε πως «είναι έργο της Εκκλησίας, γιατί λειτουργεί με την ευλογία της Εκκλησίας, για λογαριασμό της Εκκλησίας, στο όνομα της Εκκλησίας, με αγάπη, σεβασμό και υπακοή στην Εκκλησία και από ανθρώπους της Εκκλησίας», ενώ προβλήθηκε ένα βίντεο με κάποιες από τις σημαντικότερες ενέργειες και στιγμές της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την ομιλία του π. Βασιλείου Κοντογιάννη ανέφερε «σήμερα φάνηκε η αγάπη προς το συνάνθρωπο, όχι όπως την λέμε, αλλά όπως την πράττουμε. Υπάρχει μία διαδρομή που πρέπει να υπογραμμίσουμε στον χώρο της Εκκλησίας, από τη Διακονία του Θείου λόγου, που είναι και το πιο βασικό, στη Διακονία του πλησίον», τόνισε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε «αν αυτή η διαδρομή δεν ολοκληρωθεί, δεν επιτελέσαμε το έργο μας. Θυμηθείτε, εξάλλου, αυτόν τον νέο που πλησίασε τον Κύριο και τον ρώτησε ποιο είναι το νόημα της ζωής και ο Κύριος του απάντησε «Να αγαπήσεις το Θεό με όλη σου τη δύναμη, αλλά και τον συνάνθρωπό σου σαν τον εαυτό σου».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την ανάγκη επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ιερέων λέγοντας «ένα μεγάλο μέρος των ιερέων θυσιάζεται, προσπαθεί και αγωνίζεται με αποτέλεσμα να γίνονται πράγματα που τα θαυμάζουμε όλοι. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο μέρος ιερέων που κουράστηκαν, απογοητεύτηκαν, απομονώθηκαν ή ξέχασαν την αποστολή τους. Καλούμαστε, λοιπόν, να συνεργαζόμαστε, να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, ιδίως σήμερα που οι δυσκολίες είναι πολλές».

Μίλησε, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος για τους συνεργάτες της Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α. και την πολύτιμη προσφορά του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, ενώ επισήμανε πως η ποιμαντική σχολή φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει σε ό,τι είναι εκκλησιαστικό.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, στην παραβολή των ταλάντων λέγοντας «ο Θεός έδωσε σε όλους μας τάλαντα και έβαλε όρο να τα αυξήσουμε, αλλά να μην τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας, να τα φέρουμε στην Εκκλησία, να τα βάλουμε στην Αγία Τράπεζα, για να εκκλησίαστικοποιηθούν, να γίνουν Εκκλησία κι από εκεί συμμετέχουμε όλοι μας. Ακριβώς, όπως συμβαίνει με την αρτοκλασία, ευλογείται το ψωμί μας και δεν θα το πάρουμε να το φάμε μόνοι μας. Το κόβουμε κομμάτια για να πάρουν όλοι οι αδελφοί. Άλλος, λοιπόν, ψάλλει ωραία, άλλος έχει το χάρισμα της προσευχής, άλλος το χάρισμα της φιλανθρωπίας κ.ο.κ. Αλλά αν ο καθένας κρατήσει το χάρισμά του για τον εαυτό του, τότε πέφτει σε αίρεση. Τα χαρίσματα δεν είναι για τον εαυτό μας, αλλά για τους άλλους. Ο Θεός είναι εκείνος που ξέρει αν τα ασκούμε διά την και εν τη Εκκλησία και με αυτόν τον τρόπο μας κάνει μετόχους στην πορεία της κοινής εκκλησιαστικής ζωής».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος με την ευχή «όλοι να καταλάβουμε τις ανάγκες των καιρών μας. Το τάλαντο που μας έδωσε ο Θεός να το αυξήσουμε και να το παραδώσουμε στη διακονία και εξυπηρέτηση των άλλων. Σωστή πορεία, άλλωστε, είναι η διακονία του Θείου Λόγου, αλλά και η Διακονία του Πλησίον».

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε και έκοψε τη βασιλόπιτα, ενώ πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με Βυζαντινούς Ύμνους και Παραδοσιακά τραγούδια από την Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

1