Αρχιερατικές εκλογές 2017- Όλο το παρασκήνιο

Loading...


Του Γιώργου Παπαθανασόπουλου
Τον προσεχή μήνα Οκτώβριο συνεδριάζει σε τακτική συνέλευση η Ιεραρχία και, μεταξύ των άλλων, θα εκλέξει Μητροπολίτες για τις Εκκλησιαστικές επαρχίες Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Οι διεργασίες έχουν αρχίσει από καιρό.

Οι υποψήφιοι, ως είναι από δεκαετίες ο πάγιος κανόνας, δια των Μητροπολιτών, που τους προωθούν, εξασφάλισαν, ή λένε ότι εξασφάλισαν, την εύνοια και το «χρίσμα» του Αρχιεπισκόπου. Στην ημερήσια εφημερίδα της Μεσσηνίας «Ελευθερία» εγράφη: «Σύμφωνα με το kalabakacity.gr “Οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο να έδωσε το χρίσμα στον Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Λαμπρινάκο, ύστερα από αίτημα, που είχε καταθέσει από καιρό ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όταν τον επισκέφθηκε στην ιδιωτική θερινή κατοικία του, στη Ζάλτσα”». («Ελευθερία», Τρίτη 8 Αυγούστου 2017, σελ. 24). Πρόκειται για υποψηφιότητα στη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

Για τη Μητρόπολη Φιλίππων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος έχει ενημερώσει Μητροπολίτες ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει δώσει το «χρίσμα» στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη. Όταν, σε συνεδρίαση της ΔΙΣ του μηνός Σεπτεμβρίου 2017, ερωτήθηκε ατύπως ο Αρχιεπίσκοπος από Μητροπολίτη αν αληθεύει η πληροφορία περί του «χρίσματος» στον συγκεκριμένο κληρικό, ο Μακαριώτατος το επιβεβαίωσε, και πρόσθεσε ότι το έκανε επειδή έχει υποχρέωση στον Δημητριάδος, αλλά «δεν θα πάρει τηλέφωνα». Σημειώνεται ότι ο κ. Ιερώνυμος σπανίως παίρνει τηλέφωνα υπέρ υποψηφίου. Έχει Μητροπολίτες, που ενημερώνουν τα άλλα μέλη της Ιεραρχίας για την προτίμησή του…

Διαβάστε εδώ:  Ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε τους "εκλεκτούς" του για τις Μητροπόλεις Μετεώρων και Φιλίππων

Ανεξάρτητα από την αξία ή αν οι «χρισθέντες» είναι οι κατάλληλοι κληρικοί για να διαποιμάνουν δύο ιστορικές και σημαντικές Μητροπόλεις, το σύστημα είναι που πάσχει. Σύστημα που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, ως Μητροπολίτης Θηβών, είχε καταγγείλει και είχε κάνει πρόταση να αλλάξει! Το άρρωστο αυτό σύστημα έχει συμπτώματα την ευνοιοκρατία και όχι την αξιοκρατία, τον νεποτισμό και όχι την αριστεία, τον ηγεμονισμό και όχι την κατά την Αποστολική επιταγή εκλογή.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είναι γνωστό ότι εξελέγη λόγω της ευνοίας του Αρχιεπισκόπου. Τώρα, ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, εξέφρασε την ευχή ο νέος Μητροπολίτης να είναι άξιος διάδοχος του αποβιώσαντος Μητροπολίτου και γι΄ αυτό «πρέπει να είναι απεσταλμένος του Αγίου Πνεύματος και όχι αποτέλεσμα μυστικών συμφωνιών». Η ευχή εκφράζεται μετά τη δική του εκλογή….

Το άρρωστο σύστημα εκλογής όλοι, Μητροπολίτες και υποψήφιοι Αρχιμανδρίτες, θεωρητικώς το καταδικάζουν, ουδείς όμως θέλει να το αλλάξει… Φαίνεται ότι όλοι έχουν εθισθεί σ’ αυτό… Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα από υποψηφίους: «Ας εκλεγώ με τον ισχύοντα τρόπο και μετά τον αλλάζουμε…», και « Έως τώρα όσοι έγιναν δεν είναι καλύτεροι από εμένα, γιατί να μην εκλεγώ λοιπόν και εγώ;…». Έως πότε θα ανέχονται τα μέλη της Ιεραρχίας αυτή την τακτική εκλογής Αρχιερέων, που υποβαθμίζει την ποιότητά της ποιμαίνουσας Εκκλησίας και Την εκθέτει στο λαό;