Ανοίγει μέτωπο με τον Αμβρόσιο ο Ιερώνυμος

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Υπάρχει μια φράση που χρησιμοποιεί ο θυμόσοφος λαός και λέει “τα λέει στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά”.

Αυτή η φράση, λοιπόν, ταιριάζει απόλυτα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τις καμπάνες. Ανακοίνωση στην οποία καλούνται οι ιερείς να κάνουν….λελογισμένη χρήση της καμπάνας γιατί…ενοχλούν!

Οπως πάντα όμως το “Αγιορείτικο βήμα” αρέσκεται να διαβάζει πίσω από τις λέξεις…
Και στην προκειμένη περίπτωση η “νύφη” μπορεί να ήταν οι ιερείς σε ναούς που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά η “πεθερά” ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος! Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ήταν αυτός που προ μηνός επέλεξε να δώσει εντολή να χτυπούν όλη μέρα πένθιμα οι καμπάνες στους ναούς της Μητρόπολής του με αφορμή τότε τις πληροφορίες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η στάση του χαρακτηρίστηκε αρκετά ακραία και τώρα ο Αρχιεπίσκοπος του στέλνει το…έμμεσο μαντάτο.

Η ουσία όμως είναι βαθύτερη. Με την κίνηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει να σηκώνει το γάντι στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις εις βάρος του από τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας. Υπενθυμίζεται πως δεν έχουν περάσει δυο μήνες από το “μανιφέστο” Αμβρόσιου με το οποίο “καρφώνει” και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Η φωνή της Εκκλησίας δεν ακούγεται. Πρέπει να αντισταθεί, να εγερθεί εκ του αναπαυτικού καναπέ της αρχιερωσύνης και να ξυπνήσει από τη ραστώνη και τους ογδόντα έναν Μητροπολίτες»!

Μπορεί λοιπόν οι καμπάνες να είναι η αφορμή, αλλά η αιτία είναι η ευρύτερη στάση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων. Βέβαια τις δύο πλευρές χωρίζει και το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αφού ο μεν Μητροπολίτης Αμβρόσιος υποστηρίζει πως θα φιμωθεί η Εκκλησία ενώ ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έδωσε τη συγκατάθεσή του για το νομοθέτημα στην τελευταία συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το ερώτημα πλέον είναι αν γινόμαστε μάρτυρες της πρώτης φάσης ενός ακήρυχτου αλλά υπαρκτού πολέμου μεταξύ Ιερώνυμου και Αμβρόσιου. Αναμένομεν αντιδράσεις….