«Ανίερο» παιχνίδι της κυβέρνησης με τις «ιερές» προσλήψεις!

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν έχει η κυβέρνηση των… Διόσκουρων Σαμαρά-Βενιζέλου. Έφτασε στο σημείο να ζητάει από την Εκκλησία να κάνει προσλήψεις.

Γιατί; Μα απλούστατα, επειδή η Εκκλησία είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες υγιείς φορείς στη χώρας μας.

Και τι θα καταφέρει η κυβέρνηση αν η Εκκλησία προχωρήσει σε προσλήψεις; Μα επίσης πολύ απλό…Θα δείξει πως μειώνεται η ανεργία.

Και είναι τόσο “ανίερο” αυτό; Ασφαλώς! Γιατί δεν μπορεί από τη μία να μπλοκάρει συστηματικά προσλήψεις ιερέων, να θέτει σε διαθεσιμότητα προσωπικό οργανισμών όπως το Κέντρο αποκατάστασης των μονών του Αγίου Όρους, να μην ξεκαθαρίζει τις θέσεις της για τη μισθοδοσία του κλήρου, με τον υπουργό Παιδείας μόλις προχθες να τα…μασάει, κι από την άλλη να καλεί την Εκκλησία, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, να προσλάβει ανέργους!
Για πολλοστή φορά , λοιπόν, η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της Εκκλησίας. Προχθες μετά Βαϊων και κλάδων στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Εκκλησίας στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, που χρηματοδοτείται με 110 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 

“Η αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων σε θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη” μας είπε ο κ. Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση και έχει δίκιο, μόνο που αυτή είναι η  μία πλευρά του νομίσματος.

Επί δύο συναπτά έτη το ίδιο υπουργείο είναι αυτό που έχει κυριολεκτικά “παγώσει” τις προσλήψεις νέων ιερέων με αποτέλεσμα τεράστια κενά σε Μητροπόλεις. Την κραυγή αγωνίας τους έχουν εκφράσει αρκετοί Μητροπολίτες. Φτάσαμε στο σημείο μάλιστα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος να υπόσχεται πως όπου υπάρχουν κενά θα πηγαίνει ο ίδιος για τη Θεία Λειτουργία, ενώ ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κάλεσε όσους πιστούς έχουν πνευματικά και ψυχικά προσόντα να γίνουν ιερείς χωρίς αμοιβή από το Δημόσιο και χωρίς να φοράνε ράσα εκτός εκκλησίας προκειμένου να μη μείνει ο λαός αλειτούργητος. Το περασμένο Πάσχα μάλιστα το πρόβλημα της έλλειψης ιερέων ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλο και σε πολλές Μητροπόλεις οι κενές οργανικές θέσεις…έβγαζαν μάτι!

Σαν να μην έφταναν αυτά η κυβέρνηση το παίζει…Πυθία για τη μισθοδοσία του κλήρου με τον υπουργό Παιδείας μόλις προχθές, όπως το “Αγιορείτικο βήμα” ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, να υποστηρίζει με περίσσευμα από…ήξεις αφήξεις πως: «Η μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου βαρύνει εξολοκλήρου τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει ενταχθεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών…
Ωστόσο, τα θέματα μισθοδοσίας εμπίπτουν στη γενικότερη οικονομική πολιτική και δεν μπορούν να εξεταστούν μονομερώς από το Υ.ΠΑΙ.Θ.»

Και το σφυροκόπημα της κυβέρνησης κατά του προσωπικού που έχει σχέση με την Εκκλησία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δε σταματάει εδώ…Πριν από ένα μήνα περίπου η καταγγελία των εργαζομένων στο ΚΕΔΑΚ έσκασε σαν βόμβα… Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς μιλούν για “απαράδεκτη και προσβλητική διαθεσιμότητα των είκοσι (20) υπαλλήλων του, δηλαδή όλων των ειδικευμένων επιστημόνων του στις αποκαταστάσεις των αγιορείτικων μνημείων”…

Με λίγα λόγια, επομένως, η κυβέρνηση πρεσβεύει ξεκάθαρα το δόγμα “τα εμά εμά και τα εσά…εμά” θέλοντάς τα όλα δικά της. Και να συρρικώνει το δυναμικό της Εκκλησίας, αλλά και να αποκομίζει επικοινωνιακά οφέλη με δήθεν μειώσεις των ποσοστών ανεργίας εξαιτίας των “ιερών” προσλήψεων…