Συναυλία υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής: Μνήμες της Πόλης από τον Γιάννη Μαρκόπουλο (ΦΩΤΟ)

Loading...


φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Η θλιβερή επέτειος της άλωσης της Πόλης των πόλεων μετουσιώνεται σε κατάθεση ψυχής από τον εμβληματικό συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Επιλεγμένες συνθέσεις και τραγούδια από τη μακρόχρονη εργογραφία του έλληνα δημιουργού παρουσιάζονται στις 29 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια συναυλία που τελεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Για τον σκοπό της εκδήλωσης και τον ιδιαίτερο συμβολισμό της ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μαζί με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής.

Το γεγονός εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Την παρουσία της Εκκλησίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μόλις προχθές, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τονίσαμε ότι η σημερινή Ευρώπη ξεφεύγει από το όραμα και τις αρχές των πρώτων Ευρωπαϊστών. Μόνο με την αλληλεγγύη των λαών θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επανέλθουμε στην κοινωνική ομαλότητα».

Για τη συνάντηση με τον κ. Μαρκόπουλο ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι «το δεύτερο στίγμα της η Αρχιεπισκοπή θέλει να αφήσει με ένα γεγονός υψηλής πολιτιστικής σημασίας, αναδεικνύοντας την Ορθοδοξία, που έχει εμβολιάσει την ελληνική παράδοση και ιστορία. Το βλέμμα μας στράφηκε στον κ. Μαρκόπουλο για να μας ανεβάσει πιο ψηλά, για να δείξουμε τους θησαυρούς του ελληνισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής. Με συγκίνηση το λέω, δέχτηκε ο δημιουργός να παρουσιάσει έργα του μια μέρα κομβική για την ιστορία μας, όπου όλοι στρέφουμε την προσοχή μας στην Ανατολή και παίρνουμε δύναμη από την Αγία Σοφία».

Ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε για το συγκεκριμένο μουσικό έργο πως «είναι κάτω από το κίνημα της Ορθοδοξίας», συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε λίγοι, αλλ’ αντιθέτως πολλοί, όταν μάλιστα έχουμε Ιεράρχες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος». Χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο «σπουδαίο πρόσωπο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς οι κινήσεις του προσθέτουν στο μέλλον του τόπου». Το γεγονός της μουσικής αφήγησης του συνθέτη για την Πόλη και για τις μνήμες του Ελληνισμού από την Ανατολή ξεκινά το 1993, όταν ο Χρήστος Λαμπράκης παρήγγειλε στο δημιουργό για λογαριασμό του Μεγάρου Μουσικής το «χoρικό της Άλωσης».

Στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, συμμετέχει η μεικτή χορωδία της ΔΕΗ σε διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα, καθώς και μια πλειάδα αξιόλογων καλλιτεχνών: Γιώργος Χατζηχρόνογλου (Πρωτοψάλτης), Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνος), Αντώνης Κουτρουπής (τενόρος), Σοφία Μάνου, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, η Βυζαντινή Χορωδία 12 ιεροψαλτών και η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.  Ετικέτες