Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τις εκλογές των νέων Μητροπολιτών

Loading...


Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακοίνωσε και επίσημα την ανάδειξη των νέων Μητροπολιτών.

Αναλυτικά όσα έγιναν στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία:

«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου, ο οποίος απουσίασε αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Γρεβενών. Επί συνόλου 78 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾿ εκλογής έλαβε 73 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 4 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾿ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών δι᾿ εκλογής. Γιά την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 78 ψηφισάντων έλαβαν :

1)Αρχιμανδρίτης κ. Δαυίδ Τζιουμάκας, ψήφους 53
2)Αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος Κολοκυθάς, ψήφους 51
3)Αρχιμανδρίτης κ. Αυγουστίνος Μύρου, ψήφους 21

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Γρεβενών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαυίδ Τζιουμάκας, με 41 ψήφους, επί συνόλου 78 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος Κολοκυθάς έλαβε 33 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αυγουστίνος Μύρου, 3 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Μεγάρων και Σαλαμίνος. Επί συνόλου 78 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾿ εκλογής έλαβε 36 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 41 ψήφους ενώ ευρέθη και 1 λευκή ψήφος. Η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος δι᾿ εκλογής, διότι δεν επετεύχθη το απαιτούμενον ποσοστόν των 2/3 του Σώματος της Ιεραρχίας.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος δι᾿ εκλογής. Γιά την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 78 ψηφισάντων, έλαβαν:

1)Αρχιμανδρίτης κ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης, ψήφους 55
2)Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ψήφους 37
3)Αρχιμανδρίτης κ. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ψήφους 22
Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή ψήφος και 1 άκυρη.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης, με 58 ψήφους, επί συνόλου 78 ψηφισάντων, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου έλαβε 15 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αχίλλιος Τσούτσουρας, 2 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 1 λευκή και 2 άκυρες ψήφοι.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Επί ψηφισάντων 78, η πρόταση δι᾿ εκλογής έλαβε 71 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 6 ψήφους και ευρέθη επίσης 1 λευκή ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας δι᾿ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας δι᾿ εκλογής. Γιά την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 78 ψηφισάντων έλαβαν :

1)Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ψήφους 70
2)Θεοφιλ. Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ψήφους 3
3)Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Ταυλάρης, ψήφους 3
Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, με 72 ψήφους, επί συνόλου 78 ψηφισάντων και ευρέθησαν 5 λευκά ψηφοδέλτια και 1 άκυρο.

Στη συνέχεια απεφασίσθη το Σώμα να προβεί σε ψηφοφορία για την κατανομή θέσεως Βοηθού Επισκόπου του Νόμου 1951/1991, στις Ιερές Μητροπόλεις οι οποίες είχαν εκφράσει σχετική επιθυμία.

Η ψηφοφορία είχε ως αποτέλεσμα να παραχωρηθεί η θέση του Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, η οποία έλαβε 38 ψήφους, έναντι της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, η οποία έλαβε 16 ψήφους και της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, η οποία έλαβε 12. Επίσης στην ψηφοφορία ευρέθησαν 10 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

Ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών με τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Κερνίτσης.

Επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν :
1)Αρχιμανδρίτης κ. Χρύσανθος Στελλάτος ψήφους 64,
2)Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Κωτσάκης ψήφο 1,
Ευρέθησαν και 11 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή του Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Γιά την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τις διατάξεις του άρθρου 13 του Νόμου 1951/1991, επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν :

1)Αρχιμανδρίτης κ. Κλήμης Κοτσομύτης ψήφους 72,
2)Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Μόσχος ψήφο 1,

Ευρέθησαν και 3 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη.

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Κλήμης Κοτσομύτης, ο οποίος τοποθετήθηκε στην θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, μετά από έκτακτη ολιγόλεπτη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ασχολήθηκε και με την ψήφιση Κανονισμών.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησαν τα Μικρά Μηνύματα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών και Επισκόπων στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Γρεβενών κ. Δαυίδ, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και οι Εψηφισμένοι Επίσκοποι Μεθώνης κ. Κλήμης και Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαικών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των Εφηψισμένων Μητροπολιτών και Επισκόπων θα τελεσθούν ως εξής :
–Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου.
–Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Διημητρίου Θεσσαλονίκης η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ.
–Την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος.
–Την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου».Ετικέτες