Κάθε Ενορία να απορροφήσει τέσσερις οικογένειες προσφύγων πρότεινε ο Μανώλης Γλέζος στον Αρχιεπίσκοπο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Μανώλη Γλέζο.

Οι δυο τους συζήτησαν τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και κυρίως το προσφυγικό.

Ο κ. Γλέζος ικανοποιημένος συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για τις πρωτοβουλίες που πήρε η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και για το στάση της απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η ρίζα των γεγονότων που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες οφείλεται στις σκέψεις του κ. Γλέζου. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, επίσης, ότι ο κ. Γλέζος κατά την σημερινή τους συνάντηση κατέθεσε την ιδέα σε κάθε ενορία να απορροφηθούν τέσσερις οικογένειες. «Είναι ένα θέμα που θέλει σκέψη, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τον Μακαριώτατο επισκέφθηκαν επίσης σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο νέος πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

Ο Πρέσβης δήλωσε πως «η Σερβική και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αδελφές Εκκλησίες, οι οποίες εδώ και αιώνες φροντίζουν τους λαούς τους. Επισκέφθηκα σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο έχοντας την ευλογία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου, να μεταφέρω τις ευχές του. Οι δύο Εκκλησίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία των δύο λαών και διευκολύνουν εμάς που ασχολούμαστε με κρατικές υποθέσεις να επιλύουμε αυτά τα θέματα πιο γρήγορα».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του διότι, όπως είπε, «σήμερα δεν έχουμε απλώς έναν Πρέσβη στην Αρχιεπισκοπή, έχουμε έναν Πρέσβη Ορθόδοξο Χριστιανό και όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα και η Σερβία ήταν πάντοτε αδελφές χώρες και Εκκλησίες».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ανθρώπων»

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός που επίσης έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και τόνισε πως καλούμαστε να καταβάλλουμε προσπάθεια για έναν διαθρησκειακό διάλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, ενώ δήλωση πως η Ένωση Περιφερειών είναι στο πλευρό της Εκκλησίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την προσφορά του στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για την προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος γενικότερα. «Η Εκκλησία βοηθάει πάντοτε όσους έχουν ανάγκη και τους δίνει μία ελπίδα» είπε ο κ. Αγοραστός.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό και επισήμανε ότι τόσο στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι Ιεράρχες έχουν καταλάβει τα προβλήματα και προσπαθούν να τα επιλύσουν. «Αυτή η αγωνία μας κρατά όλους ενωμένους», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, συμπληρώνοντας πως «όλοι οι φορείς ενωμένοι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να ξεχάσουμε πράγματα του παρελθόντος. Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι μόνο τα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας και της ανασφάλειας. Το μεγάλο θέμα είναι η έλλειψη ενός οράματος, η έλλειψη της ελπίδας. Ό άνθρωπος τσαλακώνεται και εσωτερικά ευτελίζεται. Δεν έχει το όραμα, για να πάρει δύναμη και να σηκωθεί από την πτώση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και το προσφυγικό και μεταναστευτικό» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας πως «είναι ένα θέμα που θα ταλαιπωρήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Βάζουμε σύρματα και απαγορεύουμε στους πρόσφυγες να πάνε προς τις χώρες που μάλιστα ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση. Ο ρόλος ο δικός μας σήμερα, της Ελλάδος, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει αποθήκη ανθρώπων, είναι πολύ δύσκολος. Γίνεται δύσκολη η ζωή μας, πρέπει να δείξουμε αγάπη σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να τους πούμε ότι δεν είναι εδώ η πατρίδα τους ή θα προσπαθήσουν να πάνε εκεί που θέλουν ή θα ξαναγυρίσουν στις πατρίδες τους. Αυτός ο τόπος δεν έχει την δυνατότητα λόγω της κρίσης, να τους προσφέρει δουλειά και όλα όσα ονειρεύονται. Την αγάπη μας και την υποστήριξή μας θα την έχουν, αλλά πρέπει να αλλάξει το όραμά τους.

Υπάρχει, άλλωστε, και ο κίνδυνος των αλληλοσυγκρούσεων μεταξύ τους, που μπορεί να ταλαιπωρήσει και εμάς. Συνεπώς, είναι πολύ καλή η σκέψη σας», είπε απευθυνόμενος στον κ. Αγοραστό ο Αρχιεπίσκοπος, «οι θρησκευτικοί ηγέτες να διεθνοποιήσουν αυτό το θέμα. Το θέμα, εξάλλου, δεν είναι ελληνικό ή ευρωπαϊκό είναι διεθνές». Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, επίσης, ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να ξεχάσει τους ανθρώπους που υποφέρουν εδώ. «Θα τους κοιτάξουμε όλους και περισσότερο τα αδέλφια μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να μη μπαίνουν σε πειρασμό ότι η Εκκλησία δείχνει ενδιαφέρον μόνο για τους πρόσφυγες.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

1204arx (1).jpg
1204arx (2).jpg
1204arx (3).jpg
1204arx (4).jpg
1204arx (5).jpg
1204arx (6).jpg
1204arx (7).jpg
1204arx (8).jpg
1204arx (9).jpg
1204arx (10).jpg
1204arx (11).jpg