Ιερώνυμος στη Σύναξη: Να στείλουμε μήνυμα ελπίδας

Loading...


Φωτό : Χρήστος Μπόνης 

«Οι προκαθήμενοι, λοιπόν, αυτές τις ημέρες καλούμεθα «εν ενί στόματι και μια καρδία» να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην προσφώνησή του στη Σύναξη των Ορθοδόξων στο Φανάρι. 

Ολόκληρη η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου έχει ως εξής: 

Παναγιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικέ Πατριάρχα κ. Βαρθολομαίε,

Μακαριώτατοι Άγιοι Αδελφοί, Προκαθήμενοι των Αγίων του Θεού Εκκλησιών,

Η σύναξη των Προκαθημένων των Αγίων του Θεού Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στο ιερόν κέντρον της Ορθοδοξίας, το Ιερόν Φανάριον, κατόπιν προσκλήσεως της Υμετέρας Παναγιότητος, είναι όσον ποτέ άλλοτε επίκαιρη και αναγκαία, όχι μόνον διότι καλούμεθα για άλλη μία φορά να εκφράσουμε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και για να διατυπώσουμε την συμπάθεια, την συναντίληψή μας και τους προβληματισμούς σε θέματα τα οποία διαιρούν, δοκιμάζουν και ταλανίζουν την ανθρώπινη κοινωνία.

Είναι πλέον γεγονός, ότι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται ενώ διακυβεύεται η συνοχή της, εξ αιτίας κυρίως προβλημάτων, τα οποία αγγίζουν ακόμη και τα όρια της επιβίωσης.

Το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ενώ πολλές φορές οδηγεί τον άνθρωπο στη βίωση της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Οι προκαθήμενοι, λοιπόν, αυτές τις ημέρες καλούμεθα «εν ενί στόματι και μια καρδία» να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας διακηρύσσοντας, ότι «η εν ημίν ελπίς» δεν είναι απλά μία προσδοκία, αλλά μία πορεία κατάκτησης και πραγμάτωσής της, όχι γιατί απλά ευχόμεθα αλλά γιατί αφουκραζόμεθα τις αγωνίες και συμπάσχουμε με τους αγώνες του σύγχρονου ανθρώπου για την επιβίωσή του.

Η πορεία αυτή έκφρασης της ελπίδος προς το ποίμνιόν μας, μέσα από την ενότητα μας, θα πρέπει να επισφραγισθή τελικά και με την σύγκλησιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, οι αποφάσεις της οποίας θα πρέπει να τείνουν σε μία αποτελεσματική και καρποφόρο διακονία της επ ωφελεία του ποιμνίου μας και εις δόξαν της Ορθοδοξίας συμπάσης.

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω και πάλιν, Παναγιώτατε Δέσποτα, για την πρωτοβουλία της παρούσης Συνάξεως και να ευχηθώ ευόδωσιν των εργασιών και επίτευξιν των επιδιωκομένων σκοπών μας.

Ο Αθηνών Ιερώνυμος Β΄Ετικέτες