Η αντιπροσωπεία της Αποστολικής Διακονίας στο Βατικανό

Loading...


Από τη Ρώμη για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας Αδαμαντία Μπούρτζινου

Δεκτός απο τον Πάπα Φραγκίσκο έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, φανερώνοντας μ’ αυτό ότι το Βατικανό υπολογίζει στη συνεργασία του με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Κατά τη συνάντηση παρέστησαν ο Γραμματέας της Συνοδικής επιτροπής Διαχριστιανικών και Διορθοδόξων θεμάτων, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, το στέλεχος του γραφείου εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο Αρχιδιάκονος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Επιφάνιος Αρβανίτης, συνεργάτες και στελέχη των τομέων, πολιτισμού, διαδικτύου, βιβλιοπωλείου, ιεραποστολής και ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Οργανισμού, καθώς και η Γενική Διευθύντρια Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας κ. Αντιγόνη Φαραγκουλιτάκη.
Την αντιπροσωπεία της Αποστολικής Διακονίας συνόδευσαν και υπότροφοι της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Βατικανού στη Ρώμη. Στον Πάπα παρουσιάστηκαν τα στελέχη της Αποστολικής Διακονίας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Αγαθάγγελο τόνισε τη σημασία που έχει στην προσέγγιση των Χριστιανών η συνεργασία που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Συμβολικό ήταν και το δώρο της Αποστολικής Διακονίας στον Πάπα, μια εικόνα του Αγίου Φραγκίσκου.

Πριν από την επίσκεψη στον Πάπα, η αντιπροσωπεία της Αποστολικής Διακονίας, είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Καρδινάλιο Κοχ, και τα κεντρικά στελέχη του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών. «Στα 9 χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα έχουν φοιτήσει 200 φοιτητές» σημείωσε ο Καρδινάλιος Κοχ που ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος για το γεγονός πως παρά την οικονομική κρίση δεν σταμάτησε να στηρίζει το πρόγραμμα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εμπειρία που αποκομίζουν οι φοιτητές. Πρόκειται για τα μαθήματα της νέας ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιούνται τώρα και στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης, όπου στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και πολλοί φοιτητές μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

Κατά την συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία του Ποντιφικού Συμβουλίου, τονίστηκε επίσης ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να αναπτύξουν επιπλέον κοινές δράσεις σε συνέχεια των ήδη επιτυχημένων προγραμμάτων. «Ο Χριστός ενώνει» είπε ο Καρδινάλιος Κοχ και τόνισε ότι “είμαστε πάντα κάτω από τα μάτια της εικόνας του Χριστού που μας είχατε χαρίσει και η εικόνα αυτή διακοσμεί την αίθουσα αυτή”.

«Η συνεργασία έχει αποδώσει καρπούς και είμαστε συγκινημένοι για το αποτέλεσμα» τόνισε στην αντιφώνησή του ο επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος που σημείωσε πως «υπάρχουν δυσκολίες αλλά η αγάπη μπορεί να φέρει καρπούς και αυτό είναι μία ελπίδα που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ένας τον άλλο». Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες του διαλόγου, σημειώνοντας πως μέσω της Γλώσσας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού οι δυο πλευρές μπορούν να έρθουν πιο κοντά. Προσκάλεσε μάλιστα τον Καρδινάλιο να επισκεφθεί την Αποστολική Διακονία στην Αθήνα, ώστε να γνωρίσει από κοντά το έργο που επιτελεί, κάτι το οποίο αποδέχθηκε.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην αίθουσα που πραγματοποιούνται οι επίσημες συναντήσεις υπάρχουν μόνο δύο εικόνες, η μία των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα, δώρο του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και η άλλη του Ιησού Χριστού, δώρο της Αποστολικής Διακονίας.Ετικέτες