Εντός Ιουλίου το νομοσχέδιο για τη νομική προσωπικότητα των εκκλησιών στη χώρα μας-Πρόβλημα με την Καθολική Εκκλησία

Loading...


Έρχεται εντός Ιουλίου το νομοσχέδιο για τη νομική προσωπικότητα των εκκλησιών. Ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά την εκκλησία και τα θρησκεύματα, προς το παρόν ανακοινώνουμε την κατάθεση μέσα στον Ιούλιο του σχεδίου νόμου για τη νομική προσωπικότητα των εκκλησιών και άλλα θέματα. Βασική αρχή της νομοθετικής παρέμβασης είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Με την ευκαιρία ν’ αναφέρω πως συνεργάζομαι ήδη στενά με την Εκκλησία της Ελλάδος, θα συναντηθούμε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και θα προτείνω η συνάντηση να γίνει τις επόμενες εβδομάδες στη Θήβα.
Επίσης ν’ αναφέρω πως είχα μια συνάντηση μιας ώρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όπου συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο πάντα της αρμοδιότητάς μου. Προσκλήθηκα και αποδέχθηκα την πρόσκληση να επισκεφθώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 30 Νοεμβρίου.

Σχέδιο νόμου για τη νομική προσωπικότητα των Εκκλησιών, κατατίθεται εντός του Ιουλίου. Παρακαλώ πολύ την Καθολική Εκκλησία, να υπερβούν ένα πρόβλημα που έχουν, που καθυστερεί την κατάθεση του σχεδίου νόμου.
Η διαβούλευση έχει γίνει ολοκληρωμένα απ’ ό,τι ο κ. Γενικός, ο κ. Καλαϊτζής μ’ έχει ενημερώσει, θεωρώ πλήρη την εργασία που έχει γίνει από την πλευρά του, και τους παρακαλώ δι’ υμών, να πουν ένα ναι και να μην επιδιώκουν τη δική τους χωριστή μεταχείριση εναντίον όλων των άλλων και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτως ώστε όλοι μαζί με όρους απολύτου ισότητος, να προχωρήσουμε στην κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου που δεν κατατίθεται, εξαιτίας τους.
Το ζητώ με όλη την αγάπη ως Υπουργός και ως πολιτική ηγεσία που θα σεβαστούμε στο ακέραιο τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη θρησκευτική ελευθερία να υπερβούν μια δυσκολία και να δώσουν τη συναίνεσή τους για να προχωρήσει με απόλυτη δημιουργικότητα και συναίνεση η κατάθεση του σχεδίου νόμου».

Συζήτηση επί του θέματος
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί καθυστερεί, πού δημιουργεί προσχώματα η Καθολική Εκκλησία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, συζήτησα το θέμα με τον κ. Καλαντζή και έχω και σημειώματά του. Για ό,τι ειδικότερο θέλετε, εδώ είναι να σας δώσει διευκρινίσεις. Ωστόσο, συγκράτησα αυτό που σας είπα στην αρχή: Οργανώνεται η νομική προσωπικότητα των Εκκλησιών, αν κατάλαβα κ. Καλαντζή και διορθώστε με για να μαθαίνω, με δυο τρόπους: Έχουμε ορισμένες περιπτώσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και ορισμένες περιπτώσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Στις δεύτερες είναι τα κυρίαρχα ρεύματα.
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δεδομένες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Η Καθολική δε θέλει να μπει στην περίπτωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, προτείνοντας να συνάπτει τα λεγόμενα κονκορδάτα με το ελληνικό κράτος κατά τους τύπους του Βατικανού. Αυτό εάν το έκανε δεκτό η Ελληνική Δημοκρατία, δημιουργούσε δυο μέτρα και δυο σταθμά σε βάρος και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δε μπορεί να γίνει αυτό. Ούτε μπορεί να είναι κάτι ξεχωριστό η Καθολική Εκκλησία και έναντι των άλλων Εκκλησιών, όχι μόνο κατά το Σύνταγμα και για τους γνωστούς λόγους, λόγους τιμής και τάξης, επικρατούσα θρησκεία στη χώρα.
                                Δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εμείς δε μπορούμε να το δεχθούμε, κατάλαβα ότι και ο Γραμματέας αυτό εισηγείται, είναι σαφέστατο. Άρα, περιμένουμε την Καθολική Εκκλησία και το ξαναλέω αυτό, να προσαρμοστεί.Ετικέτες