Ανοικτή επιστολή ενός ψυχίατρου στον Ιερώνυμο για τα Πασχαλινά εκρηκτικά

Loading...


Επιστολή – παράκληση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, να απαγορεύσει οριστικά τη χρήση εκρηκτικών υλών κατά τον εορτασμό του Αγίου Πάσχα, έστειλε ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης .

Αναλυτικά η επιστολή του: 

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε

Σας απευθύνω αυτή την επιστολή ως μέλος του ποιμνίου σας και ως νέος επιστήμονας στον κλάδο της ιατρικής, με την ειδικότητα του ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή, για να σας παρακαλέσω να αναλάβετε συγκεκριμένες ενέργειες υπέρ της οριστικής απαγόρευσης και αποθάρρυνσης της ερασιτεχνικής χρήσης εκρηκτικών υλών με την αφορμή, ή και στο πλαίσιο, θρησκευτικών τελετών της ευθύνης σας, κατά τον ετήσιο εορτασμό του Αγίου Πάσχα.

Μακαριώτατε, τα παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένη την αντίληψη του κινδύνου σε αυτή την τρυφερή ηλικία, ούτε την ικανότητα της συναισθηματικής ταύτισης με τα θύματα της αδόκιμης χρήσης των εκρηκτικών υλών. Ούτε, δυστυχώς, δύνανται να κατανοήσουν με τρόπο επαρκή τα ολέθρια αποτελέσματά τους. Τα παιδιά – αλλά και οι έφηβοι νέοι -, επιλέγουν να απασχολούνται με τέτοιες δραστηριότητες εν μέρει παρορμητικά και για να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένα από τις συνήθειες των συνομηλίκων τους.

Οι δε γονείς αποδεικνύεται ότι, είτε δεν διαθέτουν την απαραίτητη εγρήγορση, είτε δεν κατορθώνουν ενίοτε να εφαρμόζουν τη δέουσα εποπτεία. Επίσης, το Κράτος έχει, καταφανώς και εκ του αποτελέσματος, αποτύχει στις προσπάθειές τoυ να περιορίσει αυτό το φαινόμενο.

Κάθε χρόνο, πολλές οικογένειες στη χώρα μας υποφέρουν τις δραματικές συνέπειες του παράδοξου και παράλογου εθίμου, που δεν τιμά την Εκκλησία, ούτε αποτελεί μέρος της λατρευτικής παράδοσης.

Μακαριώτατε, έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι νιώθετε συγκίνηση και προβληματίζεστε έντονα. Η χρήση των εκρηκτικών, προϋποθέτει, κατά το νόμο, ειδικότητα, ψυχιατρική γνωμάτευση και αδειοδότηση. Παρακαλώ, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την επιθυμία να εξετάσετε με τη σοφία σας το ενδεχόμενο της δημόσιας αποκήρυξης και καταδίκης της ερασιτεχνικής χρήσης των εκρηκτικών, αλλά και την αναστολή ή διακοπή των τελετουργικών δραστηριοτήτων στις Εκκλησίες, κάθε φορά που οι ιερείς διαπιστώνουν τη χρήση τους στις ενορίες τους. Επιπλέον, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι αυτό το φαινόμενο παρενοχλεί ψυχικά το ποίμνιό σας, επιφέροντας συναισθήματα άγχους και αγωνίας και παρεμποδίζει τη συμμετοχή αρκετών συνανθρώπων μας στο λατρευτικό καθήκον.

Μακαριώτατε, πρόκειται για ένα απάνθρωπο έθιμο που εκτιμώ ότι οφείλουμε, ως κοινωνία, να ξεριζώσουμε μόνο με τον πλέον οριστικό και κατηγορηματικό τρόπο.

Σας ευχαριστώ θερμότατα που λαμβάνετε υπόψη αυτή την επιστολή.

Δημήτρης Παπαδημητριάδης MD MSc,
Ψυχίατρος – ΨυχοθεραπευτήςΕτικέτες