Αναπαύου εν ειρήνη!

Loading...


Ο πένθιμος ήχος των καμπανών των ναών της πόλεως των Γρεβενών σκόρπισε αιφνιδιαστικά το θλιβερότατο άγγελμα:

«Εκοιμήθη» ο Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος!

Η απώλειά μεγάλη σε τούτους τους δύσκολους καιρούς.

Θα λείψει πολύ σε όλους μας η μεγάλη και εμβληματική προσωπικότητα που αγάπησε την γη των Γρεβενών ως πατρώα και τον λαό της ως αδελφό.

Κοπίασε “ λόγω, έργω και γραφίδι” επί 58 έτη στον Αμπελώνα του Κυρίου.

Επί 38 έτη διακόνησε ως Επίσκοπος την Ιερή Μητρόπολη Γρεβενών με ταπεινότητα, αγάπη και δικαιοσύνη.

Τήρησε με ευλάβεια την αρχή των διακριτών ρόλων με τις τοπικές Αρχές.

Με ευγένεια και σεβασμό δεν παρέμβηκε στις αρμοδιότητές τους, ούτε πολιτικολόγησε.

Δεν δίστασε όμως να ελέγξει με αυστηρότητα τις όποιες παρεκβάσεις όταν παρέστη ανάγκη.

Ως διάδοχος εθνομαρτύρων μητροπολιτών, αφύπνισε συνειδήσεις, στήριξε εθνικά το ποίμνιό του, υπηρέτησε την ιστορική αλήθεια.

Το πολυσχιδές και μεγάλο έργο του μακαριστού μητροπολίτη Γρεβενών Σεργίου είναι εν πολλοίς άγνωστο( και αυτό το κάνει ακόμα πιο σημαντικό) λόγω της έμφυτης ταπεινότητας και της αποφυγής της δημοσιότητος και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί και να αξιολογηθεί στην παρούσα.

Εκκλησιαστικό, θεολογικό, συγγραφικό, ιστορικό, κοινωνικό.

Περίοπτη θέση, εις τους αιώνες θα κατέχει η διάσωση εκκλησιαστικών κειμηλίων και η ίδρυση του μουσείου στο κτίριο της Ι.Μ και φυσικά η συντήρηση, ανακαίνιση και προβολή του ιερού μας παλλαδίου, του επί 470 χρόνια τηλαυγή θρησκευτικού και εθνικού φάρου της Δυτικής Μακεδονίας του μοναστηριού του οσίου Νικάνορα Ζάβορδας.

Ασκητικός, λιτός, μη εκζητών προνόμια, βακτηρία αγάπης των αδυνάτων και των πτωχών, καλοσυνάτος και πράος, αθόρυβος εργάτης του καθήκοντος, μεριμνών για την εν Χριστώ προκοπή, χαρά και ευτυχία του λαού των Γρεβενών, έφερε τον δικό του Σταυρόν του μαρτυρίου και υπέμεινε με περίσσιο θάρρος και καρτερία τις τελευταίες δοκιμασίες του εγκόσμιου βίου του.

Η ανάμνηση της επιβλητικής μορφής θα παραμείνει ιδιαιτέρως ζωντανή μιας και με περιέβαλε -λίαν τιμητικώς για μένα-με αγάπη και εκτίμηση.

Η τελευταία μας συνάντηση στην Ιερά Μητρόπολη όπως και η επικοινωνία μας στην τελική δοκιμασία του,παραμένει εναργής, διδακτική και ακριβό αντίδωρον.

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του εν ειρήνη και αγαλλίαση.

Δημήτρης Ψευτογκάς Υπ. Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Μακεδονίας