Τίμησαν τον Αγιο Μάμα στη Μητρόπολη Μόρφου (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ

Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου

Μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης και πανηγυρικής μεγαλοπρέπειας εορτάστηκε, Χάριτι Θεού, η μνήμη του , την 1η – 2α Σεπτεμβρίου 2016, με τις ακολουθίες του Εσπερινού, της θείας Λειτουργίας και του Παρακλητικού Κανόνα προς τον Άγιο, στον ομώνυμο καθεδρικό ναό στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου.

Στίφη πιστών από όλη την Κύπρο, ιδιαίτερα Μορφίτες και Ακανθιώτες, προσήλθαν ευλαβικά για να συμμετάσχουν στην εορτή του Αγίου Μάμαντος και να προσευχηθούν, έχοντας την ευλογία να προσκυνήσουν δυο θαυματουργικές εικόνες, του εορτάζοντα Αγίου και του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, και να λάβουν άγιο έλαιο από τη σαρκοφάγο του Αγίου. Παρόντες ήταν και οι Δήμαρχοι, Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας και Ακανθούς Σάββας Σαββίδης.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος, συγχοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου και του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου. Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου Αγίου της Μόρφου, καθώς και της θαυματουργής εικόνας του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, η οποία φυλάσσεται προσωρινά στο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Επίσης κατά τη διάρκεια του εσπερινού, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος χειροθέτησε σε ειδικώς καταρτισθείσα Ακολουθία τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Φώτιο Ιωακείμ σε Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου. Ο Πανιερώτατος νουθέτησε τον πατέρα Φώτιο, δίνοντας έμφαση στον σπανιότατο συνδυασμό της λογιότητας και της ταπείνωσης:

«Μας περιμένουν πολλά και εξαίσια και θαυμαστά μέσα από το σχέδιο του Θεού. Με αυτό το σχέδιο που θα εφαρμοστεί, εσύ με το φιλόθεο ασκητικό και λόγιο πνεύμα που είναι σπάνιο με τα σημερινά δεδομένα να συνδυάζονται ταύτα πάντα και το ταπεινό φρόνημα διακονίας όπως περιγράφει το ευαγγέλιό μας. Εύχομαι να συνεχίσεις την προσφορά σου στους πρεσβυτέρους, τους διακόνους, τον πονεμένο λαό. Να συνεχίσεις με το φιλόθεο και φιλάνθρωπο πνεύμα και να είσαι δούλος του λαού για να είσαι μέγας ενώπιον του Θεού. Αυτά είναι τα κριτήρια της Ορθοδόξου πίστεως και δεν έχουμε άλλα κριτήρια και ταύτα πάντα που συμβαίνουν ενθάδε σε λίγο θα είναι παρελθόν γιατί ο θεός έχει το μέλλον του και για αυτό τον τόπο. Εύχομαι και ελπίζω και πιστεύω σ΄ αυτό το μέλλον της Μόρφου και της Κύπρου. Κράτησε την ταπείνωση∙ αύξησε αυτή και τη διακονία σου. Ο Θεός έχει και για σένα, για τη Μόρφου και για όλους τους Κυπρίους. Άξιος!»

O θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος Ηγουμένος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, κηρύττοντας τον θείο λόγο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον λόγο που παρευρεθήκαμε όλοι εδώ∙ να καταθέσουμε την καρδιά μας και το περιεχόμενό της, τα βάσανα και τους καημούς μιας ζωής, καταλήγοντας στο γεγονός ότι οι επίγειοι εξουσιαστέςέχουν τα σχέδιά τους και δεν ακούν τον βραχνά του απλού λαού∙ όμως έχει και ο Παντοδύναμος Θεός τα δικά του σχέδια και επομένως δεν θα μας εγκαταλείψει.

Στη θεία Λειτουργία προεξήρχε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος και συλλειτούργησαν ο ποιμενάρχης μας και κληρικοί της Μητροπόλεως Μόρφου.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στον λόγο του ευχαρίστησε κατ’ αρχήν τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λήδρας που δέχτηκε την πρόσκλησή του να παρευρεθεί και να συλλειτουργήσουν στην κατεχόμενη πάλαι ποτέ μονή του Αγίου Μάμαντος του Μυροβλήτου. Στη συνέχεια έκανε λόγο για τα έτη μας που πρέπει να είναι έτη μετανοίας και ελευθερίας∙ ελευθερίας από την αμαρτία, τον κακό μας εαυτό, ελευθερία από όλα αυτά που συμβαίνουν και δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε κατά πάντα και δια πάντα τα δικαιώματά μας. Έπειτα τόνισε ότι το έτος αυτό που διανύουμε το 2016 και κυρίως το 2017 είναι παρά πολύ σημαντικά έτη και θα είναι καθοριστικά για την πορεία των λαών όλης της οικουμένης και μας παρότρυνε να κρατήσουμε εμείς ως Ορθόδοξοι Έλληνες Χριστιανοί αυτού του τόπου αυτό που μας κράτησε στην πίστη στον Τριαδικό Θεό, την αγάπη μας για τους αγίους, την προσπάθειά μας να είμαστε μέσα στις εντολές του Χριστού και σημείωσε ότι όποτε αποτυγχάνουμε ο φιλάνθρωπος Ιησούς μάς δίνει τη μετάνοια, το μεγάλο ήμαρτον, την εξομολόγηση για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κοινωνία της μεγάλης χάριτος. Ακολούθως έκανε λόγο για ένα άλλο είδος σκλαβιάς:

«Αυτός είναι ο τρόπος που οι πρωτινοί Ρωμιοί αυτού του τόπου διήλθαν πολλαπλές σκλαβιές. Μεγαλύτερη σκλαβιά όμως είναι ο εαυτός μας να παραδοθεί σε πάθη ατιμίας και να μην θέλει να μετανοήσει. Αυτή είναι η χειρότερη σκλαβιά και οδηγεί σε αιώνιο θάνατο της ψυχής μας. Ο Θεός να ελεήσει από τέτοιο θάνατο». Τέλος ευχήθηκε ένας τέτοιος φωταγωγός, οδοδείκτης στη ζωή μας να είναι ο Άγιος Μάμας και εξαιρέτως ο «μάστρος» των αγίων, που βρίσκεται δίπλα από τον Άγιο Μάμα, ο Σωτήρας Χριστός!

Φωτογραφίες Μιχάλης Γεωργιάδης και ΙΜΜ

IMG_5886[1].jpg
IMG_5888.jpg
IMG_5918.jpg
IMG_5922.jpg
IMG_5960.jpg
IMG_5980.jpg