Τελευταίες συναντήσεις του Αμερικής Δημητρίου στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Με πρόγραμμα ιδιαίτερα βεβαρημένο ολοκληρώνεται η ολιγοήμερη επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου της κατά Αμερικήν Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Δημητρίου στην Κύπρο, ο οποίος αναχωρεί τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, το μεσημέρι της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο μετέβησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έγινε δέκτης θερμής υποδοχής από ανωτέρους υπαλλήλους του Δικαστηρίου, οι οποίοι του απένειμαν τιμητική πλακέτα για την εν γένει πολύχρονη προσφορά του.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ηλίας Φωτόπουλος παρέθεσε επίσημο γεύμα στην πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία προς τιμή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Παρών ήταν ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου, υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση του Διευθυντού της πρωτοπ. Κυπριανού Κουντούρη, διοργάνωσε διάλεξη, με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, με θέμα «Σύγχρονες θεολογικές προκλήσεις και προοπτικές», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής. Στη διάλεξη ήταν παρόντες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, οι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Κιτίου κ. Χρυσόστομος, Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Βόστρων κ. Τιμόθεος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, οι επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης Ιωάννου, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. κ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Κύπρου Αρχιμ. κ. Βενέδικτος Ιωάννου και πολλοί άλλοι κληρικοί.

Με την παρουσία τους επίσης τίμησαν την εκδήλωση η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Υγείας, ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, πρυτάνεις, καθηγητές και λοιποί παράγοντες από τον χώρο της Παιδείας.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και η υποδοχή που επεφύλαξαν στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στη σχολή, όπου αρχικά τον καλωσόρισαν με την κυπριακή παραδοσιακή μυροδόχο και θυμίαμα, ενώ στην αίθουσα των διαλέξεων κατευθύνθηκε εν πομπή, ψαλλομένου του Άξιον Εστί.

Ο μεστός ακαδημαϊκός λόγος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής γύρω από τις προκλήσεις αλλά και προοπτικές της θεολογίας στη σύγχρονη κοινωνία, έδωσε πολλά μηνύματα γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας.

Το βράδυ, σε ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Εκεί, με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για όλα τα ωφέλιμα που προσέφερε κατά την παραμονή του στην Κύπρο. Σε ευχαριστιακό ύφος ήταν και η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι στην Κύπρο, Εκκλησία και Πολιτεία συμπορεύονται με αρμονία, κι αυτό, όπως είπε, οφείλεται πρωτίστως στην καταλυτική παρουσία του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου.