Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για το πέρασμα αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία

Loading...


Δεν είναι αντίθετος με τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, υπό προϋποθέσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Το όλο θέμα έχει δύο σκέλη, είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος και επεσήμανε «εάν εθνικά συμφέρει στην πατρίδα και στο λαό μας να περάσει από την Τουρκία, να περάσει. Και εάν συμφέρει οικονομικά να περάσει από την Τουρκία, να περάσει».
Εμείς, συνέχισε, θέλουμε τις καλές σχέσεις με όλα τα έθνη και με τους Τούρκους και προσέθεσε: «Ως Εκκλησία είμεθα πάντοτε ανοικτοί σε ό,τι συμφέρει στον κυπριακό λαό, και Έλληνες και Τούρκους και στις άλλες μειονότητες, δεν έχουμε λόγους εμείς να εναντιονόμεθα. Σε παρατήρηση ότι μια τέτοια ενέργεια θα καταστήσει την Κύπρο «αιχμάλωτη» της Τουρκίας η οποία θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τον αγωγό κατά το δοκούν, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «γι’ αυτό είπα, αν συμφέρει εθνικά. Αν μας συμφέρει εθνικά να το κάνουμε, αν δεν μας συμφέρει να μην το κάνουμε».
Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος συλλειτούργησε σήμερα με τον αρχιεπίσκοπο είπε ότι ο Μακαριότατος με τις δηλώσεις του «εννοεί ότι, εάν η Τουρκία φανεί λογική και αποσύρει τα στρατεύματα της και συγκατανεύσει σε μια δίκαιη και έντιμη λύση για το κυπριακό λαό, ναι γιατί όχι να πάρουν και αυτοί ένα μέρος του πλούτου που ο Θεός έδωσε για την πατρίδα μας».