Κύπρος: Στην προσφυγιά εόρτασαν οι Μαραθοβουνιώτες τον Προφήτη Ηλία

Loading...


: Στην προσφυγιά τίμησαν και φέτος οι Μαραθοβουνιώτες τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, του Πολιούχου Αγίου της κοινότητάς τους.

Την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι.ν. Αγίου Χαραλάμπους Γερίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στα μακροσκελή αναγνώσματα που διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια του Εσπερινού. Παρατηρούμε ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν ένας άνθρωπος της προσευχής και της νηστείας, αυστηρός τηρητής του νόμου και σταθερός προστάτης της πίστης στον μοναδικό Θεό, σε μια εποχή που οι άνθρωποι όλο και περισσότερο ακολουθούσαν την πορεία της ειδωλολατρίας. Γι΄ αυτό και ο μεγάλος αυτός προφήτης είχε παρρησία προς τον Θεό και έκανε σπουδαία θαύματα για να φανερώσει το θέλημα του Θεού. Ήταν ένας άνθρωπος ελεημοσύνης γι΄ αυτό και όταν βρισκόταν στο σπίτι της χήρας από τη Σαρεπτά της Σιδωνίας, με τη χάρη του Θεού, πολλαπλασίασε το λάδι και το αλεύρι για να έχει να φάει με τον υιό της. Αυτό το θαύμα ήταν και προεικόνιση του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων από τον Κύριό μας. Έπειτα, ο υιός της χήρας πέθανε αλλά ο Προφήτης Ηλίας τον ανέστησε, αφού προσευχήθηκε και επικαλέστηκε την βοήθεια του Θεού. Η σημασία του Προφήτη Ηλιού είναι τόσο μεγάλη που έγινε σύμβολο των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Γι΄ αυτό και στην Μεταμόρφωση του Κυρίου, μαζί με τον Μωϋσή, σύμβολο του νόμου, εμφανίστηκε και ο Ηλίας, συμβολίζοντας όλους τους προφήτες που προείδαν τον ερχομό του Μεσσία και Τον ανέμεναν.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε στους ευεργέτες και πνευματικούς πατέρες της Κοινότητας, τους σεβαστούς Μαραθοβουνιώτες Ιεράρχες, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων κ. Γρηγόριο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιο, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίσκοπο Μεσαορίας τον παρακάλεσε να μεταφέρει τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου και του ιδίου του Θεοφιλεστάτου Τροπαίου προς όλους τους συγχωριανούς, κατά τη διάρκεια της πανηγύρεως του Προφήτου Ηλιού.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Δέηση υπέρ πάντων των εκτοπισμένων Μαραθοβουνιωτών και υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων. Επίσης, μετά την Αρτοκλασία τελέστηκαν Μνημόσυνα πάντων των κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, ευεργετών, επιτρόπων, πατέρων και αδελφών Μαραθοβουνιωτών.

Ακολούθησε σύναξη στο προσωρινό οίκημα του Μαραθόβουνου στο Γέρι, όπου συνάχθηκαν οι Μαραθοβουνιώτες για να θυμηθούν τα παλαιά και να μαθαίνουν οι νεότεροι.tilegrafima.gr