Κύπρος: Αντιδράσεις από την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Μάμα

Loading...


Λόγω της χρονικής σύμπτωσης της εορτής του Αγίου Μάμα με την Γιορτή των Θυσίων και για λόγους ασφαλείας προτείναμε όπως η λειτουργία στην εκκλησία της Μόρφου γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε στη «Γενί Ντουζέν» ο «γενικός διευθυντής» του «υπουργείου εξωτερικών», Κεμάλ Κιοπρουλού.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα, απαντώντας σε ερώτηση για την απαγόρευση της Λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, ο Κιοπρουλού είπε ότι λόγω της σύμπτωσης με το Κουρμπάν Μπαϊράμ δεν θα ήταν εύκολο να ληφθούν επαρκή μέτρα ασφάλειας καθώς πολλοί θα είναι με άδεια αυτή την εβδομάδα της θρησκευτικής γιορτής, και η Λειτουργία θα μπορούσε να γίνει μετά τις 5 Σεπτεμβρίου που τελειώνει η Γιορτή των Θυσιών.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Μόρφου στην εκπομπή «ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ» του ΡΙΚ:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΟΡΦΟΥ

Σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη αναφέρει πως «παρόλο που το αίτημά μας για τέλεση των συγκεκριμένων Ακολουθιών υποβλήθηκε προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών από τις αρχές Ιουλίου του 2017, οι κατοχικές αρχές μάς κοινοποίησαν μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης στις 22 Αυγούστου 2017 την αρνητική τους απάντηση, επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους και συγκεκριμένα το ότι οι εορτασμοί του Αγίου Μάμαντος συμπίπτουν με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ την 1η Σεπτεμβρίου».

«Κατά τη δική μας οπτική, τίποτα δεν εμποδίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους σ’ αυτό τον τόπο να πραγματοποιούν παράλληλους εορτασμούς. Ούτε και νοείται θρησκευτική ελευθερία που να αφορά μόνο τους μεν και όχι τους δε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, «καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των κατοχικών αρχών, ως αντιβαίνουσα προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς το Άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο `κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και την ελευθερία, μόνο ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, να εκδηλώνει τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις του με τη διδασκαλία, την πρακτική, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών`».

«Επιπλέον θεωρούμε ότι τέτοιες κινήσεις προσθέτουν περαιτέρω προσκόμματα και εμπόδια στον δρόμο που θα οδηγούσε σε επανένωση του νησιού, αφού δεν μπορεί να νοηθεί λύση του Κυπριακού με περιορισμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας», προστίθεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως την 1η Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος θα προστεί της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Μάμαντος της κοινότητας Ξυλιάτου. Εξάλλου, Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μάμαντος τη 2α Σεπτεμβρίου, στις 07.00 π.μ. ο Μητροπολίτης θα προστεί της Θείας λειτουργίας στον ίδιο πανηγυρίζοντα ναό.

Διαβάστε εδώ:  Κύπρου Χρυσόστομος: "Η Τουρκία οφείλει να σοβαρευτεί"

ΛΥΠΗ ΑΠΟ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

Tη λύπη του για την απαγόρευση από το κατοχικό καθεστώς της τέλεσης Λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης.

Ερωτηθείς για το θέμα, ύστερα από συνάντηση με τον Δανό ομόλογό του ‘Αντερς Σάμουελσεν, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είναι λυπηρό γιατί για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, το κατοχικό καθεστώς προχώρησε σε αυτή την απόφαση, η οποία δεν ανταποκρίνεται ούτε στο κλίμα της σημερινής εποχής όπου προσκυνήματα αυτής της μορφής είναι αμοιβαία».

«Και εύχομαι ότι η εξήγηση που θα δοθεί, θα μπορέσει στο μέλλον να μην είναι τόσο απαγορευτική για τέτοια προσκυνήματα», ανέφερε.