Ιερά Σύνοδος Κύπρου: Προδοσία η πώληση κατεχομένων περιουσιών σε Τούρκους

Loading...


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, στην τρίτη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και εργάσθηκε ως εξής:

1) Ασχολήθηκε με θέματα της Ιερατικής Σχολής εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς:

α) Ενημερώθηκε για τα προβλήματα της Σχολής από τον απερχόμενο διευθυντή, π. Αντώνιο Καλογήρου, και ανέθεσε στην Εφορεία της Σχολής να μελετήσει λεπτομερέστερα τόσο την αναβάθμιση της Σχολής, την οποία με έγγραφό της προτείνει, όσο και την πρόσληψη κατάλληλων νέων Καθηγητών.

β) Ενέκρινε τον κατάλογο των νεοεισακτέων σπουδαστών, για το ακαδημαικό έτος 2013-2014, καθώς και το πρόγραμμα των εισαγωγικών εξετάσεων για τον Β΄ Κύκλο της Σχολής.

γ) Διόρισε ως νέο Διευθυντή της Σχολής τον Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Ιωάννου.

2)  Συζήτησε το θέμα της πώλησης κατεχόμενων περιουσιών άμεσα η έμμεσα σε Τούρκους και απεφάσισε να καλέσει όλους όπως συναισθανθούν τη μέγιστη ζημιά που προκαλούν με την ενέργειά τους αυτή στο εθνικό μας θέμα και σταματήσουν αμέσως την υποβοήθηση τους προ την κατοχική δύναμη να επιτύχει τα  παράνομα σχέδιά της. Η Ιερά Σύνοδος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την ενέργεια αυτή ως προδοσία. Καλεί την Κυβέρνηση όπως εξεύρει τρόπους οικονομικής ενίσχυσης όσων από τους επηρεαζόμενους έχουν άμεση ανάγκη.

3) Διόρισε ως νέο Διευθυντή του Περιοδικού «Απόστολος Βαρνάβας», σε αντικατάσταση του μ. Ανδρέα Μιτσίδη, τον φιλόλογο κ. Ιωάννη Γιάγκου.

4)  Όρισε ως Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών ζητημάτων τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο.

5) Δέκτηκε τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας κ. Μάκη Κεραυνό, ο οποίος την ενημέρωσε γύρω από τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.

6) Μελέτησε το θέμα της μελετώμενης κατάργησης της αργίας της Κυριακής και απεφάσισε να καλέσει την Κυβέρνηση, τους εμπλεκόμενους φορείς και όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας όπως σεβαστούν την εντολή του Θεού και τηρήσουν την αργία της ημέρας αυτής αποβλέποντας κυρίως στο πνευματικό όφελος των ανθρώπων, αλλά και κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.