Εκκλησία – πολυχώρος στην Τάλα της Πάφου

Loading...


της Ντόρας Χριστοδούλου

Στα τελευταία στάδια κατασκευής του βρίσκεται πλέον ο νέος ιερός ναός της Τάλας και με τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου θα τελεστούν τα εγκαίνια του.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κτιριακά συμπλέγματα παγκυπρίως, με την πρωτοτυπία να έγκειται στο ότι το οικοδόμημα φιλοξενεί, πέραν του ιερού ναού, χώρους εκδηλώσεων, κατοικία του ιερέα, αποθηκευτικούς χώρους, ακόμη και χώρο στάθμευσης στο ισόγειο του συγκροτήματος.
Μιλώντας για το έργο στον «Φ», ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μέγεθος του ναού και η ποιότητα της κατασκευής θα συντείνουν ώστε οι πιστοί της Τάλας και των γύρω περιοχών να εξυπηρετούνται από τη νέα εκκλησία για αιώνες, κατά την έκφρασή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε επίσης ότι η παλιά εκκλησία της Τάλας είναι κτίσμα του 15ου αιώνα και εξυπηρέτησε όλους αυτούς τους αιώνες τον πληθυσμό της Τάλας. Οι συνθήκες ωστόσο άλλαξαν, παρατήρησε, για αυτό και η κοινότητα αυτή χρειαζόταν πλέον ένα νέο ιερό ναό που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.

«Θα είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Σωτήρος Χριστού», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «και αποτελεί έργο που για πολλά χρόνια ονειρευόμουνα να προσφέρω στο χωριό μου. Ήρθε η ώρα που ο Θεός μας αξίωσε να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επεσήμανε ότι το έργο δεν αποτελεί επί της ουσίας μια απλή εκκλησία, αλλά ένα σύμπλεγμα έργων. «Ξεκινά στο ισόγειο με ένα χώρο στάθμευσης 60 αυτοκινήτων» εξήγησε, «ενώ στον επάνω όροφο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, οικία του ιερέως, γραφεία, αποθήκες και δημόσια αποχωρητήρια. Ευρισκόμενος ο νέος ναός που χτίζουμε στο κέντρο του χωριού, θέλαμε να αποτελεί και χώρο παροχής υπηρεσιών σε όσους έρχονται στην Τάλα όχι μόνο για εκκλησιασμό, αλλά και για να χαρούν το κέντρο της κοινότητας, τα κέντρα αναψυχής και τις άλλες υπηρεσίες».

Ο ναός της Γέννησης του Σωτήρος Χριστού, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αποτελεί ένα έργο σύγχρονης κατεύθυνσης, με εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του γιατί με την έγκριση του μητροπολίτη Πάφου μπόρεσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο στη γενέτειρα του.