Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: »Η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στον φτωχό κόσμο»

Loading...


Τράπεζες και Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα μεταχειρίζονται τις αναδιαρθρώσεις δανείων με τρόπο ανέντιμο για να εξασφαλίσουν δικαστικές αποφάσεις, κατήγγειλε την Δευτέρα ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών.
Ο Σύνδεσμος που συναντήθηκε διαδοχικά με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι θέσεις του θα ληφθούν υπόψη και θα γίνουν προσπάθειες αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων κυρίως σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Μελάς είπε ότι κατήγγειλε ορισμένες συμπεριφορές τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών εταιρειών σε σχέση με το πώς μεταχειρίζονται του δανειολήπτες.

Όπως ανέφερε, ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά.

Χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη συμπεριφορά κακή, ανέντιμή και παραπλανητική, ο κ. Μελάς ανέφερε ότι «οι Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες, δυστυχώς μεταχειρίζονται τις διαιτησίες με συνοπτικές διαδικασίες» και πείθουν κόσμο που είναι αθώος και καλοκάγαθος και εξακολουθεί να ακούει τί του λεν, κυρίως στο Συνεργατισμό.

«Εκείνο που γίνεται είναι ότι χρησιμοποιούν τις διαιτησίες με τρόπο ανέντιμο και με επιδίωξη να εξασφαλίσουν διαιτητικές αποφάσεις και στη συνέχεια δικαστικές αποφάσεις κανονικές, που σημαίνει ότι είναι άμεσα εκτελεστές. Είναι πλέον στη διάθεση του ιδρύματος που πήρε την απόφαση να την εκτελέσει ανά πάσα στιγμή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες τράπεζες παρασύρουν τους δανειολήπτες λέγοντάς τους ότι για να γίνει αναδιάρθρωση θα πρέπει να πάνε δικαστήριο, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες και αναφέροντας στο δανειολήπτη ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει στο δικαστήριο και ότι θα του δοθεί παράταση δύο χρόνια.

«Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο και αυτό πρέπει να σταματήσει. Εμπήκε ο κώδικας συμπεριφοράς σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις, αυτός ο κώδικας είναι υποχρεωτικός και αυτός ο κώδικας πρέπει να εφαρμόζεται από τις τράπεζες. Αν εφαρμοστεί ο κώδικας όλα θα κυλήσουν ομαλά», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι με το Σύνδεσμο υπάρχει ταυτότητα απόψεων και είπε πως θα δει με πολλή προσοχή τις απόψεις του οι οποίες του κατατέθηκαν γραπτώς.

«Ο αγώνας είναι κοινός. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή γιατί αμφότεροι έχουμε ταχθεί να υπηρετήσουμε αυτό τον λαό, αυτό τον τόπο και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να καταρρεύσει οικονομικά, γιατί αν μη γένοιτο αδιαφορήσουμε και καταρρεύσει δεν θα μείνει όρθιο τίποτα σε αυτό τον τόπο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία θα αγωνιστεί και θα σταθεί δίπλα στον φτωχό κόσμο για το καλό του λαού και του τόπου.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Εκκλησία θα κάνει κάποια διαβήματα προς τις τράπεζες για να βοηθήσει τους δανειολήπτες, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή και επί καθημερινής βάσης επεμβαίνει αθόρυβα μεν, αλλά ουσιαστικά για το καλό αυτών των ανθρώπων.