ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Ισχυρό μήνυμα αντίστασης: Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στα 51 χρόνια από την εισβολή-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, σε εκτενή και υψηλού πολιτικού συμβολισμού συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» (δείτε τη σχετική δημοσίευση εδώ), στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι η μέθοδος των υποχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία έχει αποτύχει και πως η λύση στο Κυπριακό εξαρτάται πρωτίστως από τη δική μας αποφασιστικότητα και στρατηγική.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
«Δοκιμάσαμε πολλές φορές την τακτική του συμβιβασμού και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ενίσχυσε την επιθετικότητα του κατακτητή. Η Τουρκία προωθεί τα συμφέροντά της μεθοδικά, ενώ εμείς καλούμαστε να βάλουμε φρένο σ’ αυτά με αποτρεπτικό κόστος», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ευρωπαϊκή Ισότητα: Τα δικαιώματα που μας αρνούνται στον ίδιο μας τον τόπο
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τονίζει ότι το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσηςαποτελεί βασικό όπλο στα χέρια της Κύπρου. Ζητά να ισχύσουν στην πράξη τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα και για τους Ελληνοκυπρίους στις κατεχόμενες περιοχές, όπως το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης, ιδιοκτησίας και θρησκευτικής λατρείας.
«Δεν μπορεί η Ε.Ε. να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο Κανονισμός 866/2004, γνωστός και ως Πράσινη Γραμμή, δεν πρέπει να καταλήξει εργαλείο εδραίωσης της κατοχής», επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος.
Τουρκικός επεκτατισμός και ΔΔΟ: «Σημαία δεν μπορεί να γίνει η τουρκικών προδιαγραφών λύση»
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο πλαίσιο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), το οποίο χαρακτηρίζει «τουρκικής έμπνευσης» και δηλώνει ρητά ότι η προβολή αυτής της λύσης ως «κόκκινη γραμμή» είναι λανθασμένη.
«Αν η Τουρκία ήθελε ειρηνική συμβίωση, δεν θα ωθούσε τις συνομιλίες προς τη λύση δύο κρατών. Η ΔΔΟ είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο πλήρους ελέγχου ολόκληρης της νήσου. Η επιστροφή στο πλαίσιο της κατοχής δεν αποτελεί λύση – αποτελεί παράδοση», υπογραμμίζει.
Θρησκευτική γενοκτονία: Από τους ναούς στους αρχαιοκάπηλους
Ο Αρχιεπίσκοπος αποτυπώνει με γλαφυρότητα τη θρησκευτική γενοκτονία που συντελείται στα Κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια εξάλειψης των Ελληνορθόδοξων ιχνών».
Από τους 560 ναούς που υπήρχαν στα Κατεχόμενα, «λίγοι μετατράπηκαν σε μουσεία, πολλοί σε στρατώνες ή αποθήκες, και οι περισσότεροι έχουν αφεθεί να καταρρεύσουν», αναφέρει. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι πως ακόμη κι αυτοί που αποκαθίστανται, δεν μας παραδίδονται για χρήση».
Η Εκκλησία, με την αρωγή φορέων όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, και μεμονωμένων προσωπικοτήτων όπως η Τασούλα Χατζητοφή, εργάζεται επί δεκαετίες για την ανάκτηση θησαυρών – όπως τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και οι τοιχογραφίες της Λύσης, που επιστράφηκαν έπειτα από δικαστικές μάχες.
Οι εγκλωβισμένοι: Εκπαιδευτικός και πνευματικός αφανισμός
Σοκαριστικές είναι οι περιγραφές για τους εναπομείναντες εγκλωβισμένους στα Κατεχόμενα, οι οποίοι ζουν υπό καθεστώς ανελευθερίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος καταγγέλλει ότι «παιδιά των εγκλωβισμένων στερούνται της εκπαίδευσης», καθώς τα διδακτικά βιβλία λογοκρίνονται, οι εκπαιδευτικοί απορρίπτονται, ενώ απαγορεύεται ακόμα και η τέλεση εθνικών εορτών στα σχολεία.
Παράλληλα, προσθέτει ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στους ναούς τους, ενώ κάθε προσπάθεια επαναλειτουργίας συναντά συστηματικά εμπόδια από τις κατοχικές αρχές.
Εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα και την UNESCO
Η φωνή του Αρχιεπισκόπου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και στο πεδίο των διεθνών θρησκευτικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων. Καλεί σε παγκόσμια κινητοποίηση και ιδιαίτερα την UNESCO να δράσει ενεργά.
«Η Κύπρος, όπως και η Συρία και το Ιράκ, είναι τόποι ιερών θησαυρών. Η απουσία προστασίας των Χριστιανών και των ναών τους αποτελεί διεθνές έγκλημα. Οι θρησκευτικές ελευθερίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες», τονίζει.
⸻
Μέση Ανατολή και Χριστιανισμός: «Στόχος η πλήρης εκδίωξη»
Ο Αρχιεπίσκοπος αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των Ορθοδόξων στη Μέση Ανατολή. Καταγγέλλει ότι «από τον περασμένο Δεκέμβριο, οι διώξεις στη Συρία είναι αδιάκοπες» και επισημαίνει ότι τα φυλλάδια του κόμματος Ταουχίντ στοχεύουν ευθέως σε εθνοκαθαρτικό μίσος κατά των χριστιανών.
Αναφέρει μάλιστα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου προσφέρει βοήθεια στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, ενώ το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει 60 φοιτητές από τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Πολιτισμικό χρέος: Όχι στην αδιαφορία, ναι στη δράση
«Όποιος αδιαφορεί για την τύχη της Κύπρου, διευκολύνει τα σχέδια της Τουρκίας», υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος και καλεί Ελλάδα και Κύπρο να ασκήσουν πίεση σε κάθε επίπεδο.
Τονίζει πως αν Αθήνα και Λευκωσία είχαν συνδέσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αντίστοιχες για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δύση θα είχε υποχρεωθεί να δει διαφορετικά το ζήτημα.
Ο ίδιος, με λόγο καθαρό και θεσμικό, αποκαλύπτει ότι «η γενοκτονία δεν είναι λέξη για το παρελθόν – συμβαίνει και σήμερα, μπροστά στα μάτια όλων».
Κατακλείδα: «Η πίστη και η Ελλάδα είναι το οχυρό μας»
Η τελευταία επισήμανση του Αρχιεπισκόπου αποτελεί και μήνυμα ενότητας:
«Η μεγαλύτερη δύναμή μας βρίσκεται στη συνεχή και αταλάντευτη συμπόρευσή μας με την Ελλάδα, τόσο στον αμυντικό όσο και στον διπλωματικό τομέα».
Σε έναν κόσμο συμφερόντων, καταλήγει, ο μόνος τρόπος να κρατηθούμε όρθιοι είναι η πίστη, η αλήθεια και η συλλογική δράση.
Για επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις ενέργειες για τα θρησκευτικά μνημεία και τα εγκλωβισμένα παιδιά, δείτε την Ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για τις πρωτοβουλίες αποκατάστασης πολιτιστικών μνημείων, επισκεφτείτε την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.