Ρεπορτάζ των New York Times για την κατεχόμενη Κοντέα

Loading...


Εκτενές ρεπορτάζ για την κατεχόμενη Κοντέα περιελάμβανε η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times την περασμένη Πέμπτη, με τίτλο «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενώνονται για την αποκατάσταση μιας Εκκλησίας και ενός δεσμού».

Όπως αναφέρει το άρθρο, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοντέα αποτελούσε σημείο συνεύρεσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν την εισβολή και τη διχοτόμηση του νησιού. Μετά από δεκαετίες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών ηγετών, οι κάτοικοι της περιοχής κουράστηκαν να παρακολουθούν την αδράνεια και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όπως και η εκκλησία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων κατέρρευσαν αφότου το νησί μοιράστηκε στα δύο ως αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής του 1974. Αλλά αυτό το μήνα, μετά από εργασίες δύο ετών, οι τεχνίτες από τις δύο κοινότητες δούλεψαν εντατικά για να φέρουν την εκκλησία σε λειτουργήσιμη κατάσταση για τη μεγάλη επαναλειτουργία της, για πρώτη φορά μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, ενώνοντας 500 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Στο ρεπορτάζ της New York Times φιλοξενούνται δηλώσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι εκφράζουν τη θέληση τους για λύση και επανένωση του νησιού, ενώ γίνεται αναφορά και στην επανέναρξη των συνομιλιών μετά τη συμφωνία μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Επίσης, φιλοξενούνται δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη John Koenig, ο οποίος ανέφερε ότι το παράδειγμα της Κοντέας αποτελεί μια αυθεντική και βασική προσπάθεια να βρεθεί κοινός σκοπός μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

1Ετικέτες