Πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Ιεομάρτυρος Θεράποντα της Αγκαστίνας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Τελέστηκε η θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Επίσης, αναπεύθηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή και επανεγκατάστασή μας στην κατεχόμενη Αγκαστίνα και τελέστηκαν μνημόσυνα όλων όσων πέθαναν κατά το 1974 και μετά στην προσφυγιά.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο για τη φιλοξενία.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος, μίλησε για το θεολογικό νόημα της παραβολής του καλό σπορέως. Επισήμανε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε μέσα μας την καλή και εύφορη γη, να την καλλιεργήσουμε και να την αναδείξουμε στην αυθεντική της διάσταση. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας, το Άγιο Βάπτισμα, το Άγιο Μύρο και η συμμετοχή μας στα Άχραντα Μυστήρια δηλώνουν ακριβώς ότι εντός μας, στο νου, στην καρδία και σε όλη την ψυχοσωματική οντότητα υπάρχει η διάθεση της καλλιέργειας του θελήματος του Θεού στη ζωή μας.

Ακολούθως, καλωσόρισε τους εκτοπισμένους της Αγκαστίνας που έσπευσαν να συμμετάσχουν στα προεόρτια του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος της τουρκοκρατούμενης κοινότητάς τους. Αναφερόμενος στα προεόρτια της πανηγύρεως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, υπογράμμισε ότι με τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας, του Κοινοτικού Συμβουλίου και των Οργανωμένων Συνόλων θα πραγματοποιηθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός αύριο, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου και την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, ο Κοινοτάρχης κ. Φραγκίσκος Γιακουμή ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, τον π. Μάριο Παντελή, Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας Αγγλισίδων και όλου τους Αγκαστινιώτες που έσπευσαν να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Κατόπιν, προσκάλεσε όλους τους πιστούς στο κέρασμα. Ήταν μια ευκαιρία να ξαναβρεθούν και μιλήσουν μεταξύ τους οι Αγκαστινιώτες. Επισημαίνεται ως πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό, η παρουσία νέων ανθρώπων με τις οικογένειές τους και τα μικρά τους παιδιά.

Προτού αναχωρήσει ο Θεοφίλεστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, ευχαρίστησε όλους και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια και πάντα όλοι μαζί, Κοινοτάρχης, Κοινοτικό Συμβούλιο, οργανωμένα Σύνολα και Εκκλησιαστική Επιτροπή. Όλοι μαζί στην προσπάθεια διατήρησης της μνήμης και της νοσταλγίας της επιστροφής στην Αγκαστίνα και προγραμματισμένη προσπάθεια αναστύλωσης του ερειπωμένου ναού του Αγίου Θεράποντος και του προαύλιου χώρου, όπου είναι το κοιμητήριο της κοινότητας. Ο Θεοφιλέστατος υπέδειξε, όπως πάντοτε επιτελεί, τη συνεργασία με τη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής επι της Ναοδομίας, των Μνημείων και της Χριστιανικής Τέχνης.

Την Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, το εσπέρας τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Θεράποντος, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Αρχιεπισκοπή.

Παρέστησαν αρκετοί Αγκαστινιώτες, με επικεφαλής τον Κοινοτάρχη, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και εκπρόσωποι των συμβουλίων των συλλόγων. Του Μεγάλου Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Το πρωί της Τρίτης, 14 Οκτωβρίου, τελέστηκε θεία Λειτουργία στον ίδιο Καθεδρικό Ναό.

Η σπουδαιότητα του εορτασμού του Αγίου Θεράποντος από τους Αγκαστινίωτες πάνω από τις άλλες εορτές, τόσο της Αγίας Παρασκευής (νέος ενοριακός ναός) όσο και του Αγίου Γεωργίου (εξωκλήσι), έγκειται και στο ότι είναι ο παλαιός ενοριακός ναός της κοινότητας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρώην κοινοτάρχη, κ. Χρήστο Διάκο (Ιεροψάλτη στον Άγιο Κασσιανό), ένεκα της σπουδαιότητας του Ιερομάρτυρα Αγίου Θεράποντα, τα παλαιά χρόνια η κοινότητα ονομαζόταν Άγιος Θεράποντας (13ος αιώνας).

Τέλος, αποτιμώντας την όλη οργάνωση της εφετινής εορτής, μπορεί ανεμπόδιστα να λεχθεί ότι στέφθηκε με επιτυχία ο εορτασμός του Αγίου Θεράποντος. Όλοι οι πιστοί ευχήθηκαν του χρόνο ελεύθεροι στην Αγκαστίνα!

agkastinas.jpg
agkastinas1.jpg
agkastinas2.jpg
agkastinas3.jpg


Ετικέτες