Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για το Κυπριακό

Loading...


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνάντηση τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μπορώ να σας πω ξεκάθαρα ότι, εισερχόμενος στο χώρο της Συνόδου (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) μάς αντελήφθη όλους ότι είχαμε πολλές ανησυχίες.

 

Όλες αυτές οι ανησυχίες διασκεδάστηκαν από τη λεπτομερή και εις βάθος ανάλυση του εθνικού μας θέματος, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται και μπορώ να πω ότι όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου έχουν ενθουσιαστεί με την ανάλυση και τις εξηγήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος στις ερωτήσεις των συνοδικών μελών. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμεθα να έχει καλή συνέχεια.

 

Θέλω να ξέρει ο κ. Πρόεδρος ότι η Εκκλησία θα του συμπαρασταθεί για μια σωστή λύση που θα ζήσουν ευτυχισμένοι και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στη γη των πατέρων τους».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ευχαριστώ τον Μακαριότατο και την Ιερά Σύνοδο που μου έδωσαν την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι πραγματικά διαμείβεται στο τραπέζι του διαλόγου, για τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανταλλαγεί υπό μορφή θέσεων, αλλά και κάποιων συγκλίσεων που φαίνεται να τείνουν ή μας οδηγούν, με την εντατικοποίηση του διαλόγου, ενδεχόμενα στην οριστικοποίηση θέσεων που ολοκληρώνονται.

 

Βεβαίως την ίδια ώρα και μέσα από το διάλογο που έγινε και τις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι Άγιοι Συνοδικοί, μου δόθηκε η ευκαιρία να δώσω πλήρεις εξηγήσεις και για τις δικές μας θέσεις και για το τι πραγματικά διαμείβεται έτσι ώστε οι εύλογες ανησυχίες που υπήρχαν να εξουδετερωθούν.

 

Είναι κάτι το οποίο είχα πει από την αρχή ότι θα πράττω, ενημερώνοντας την Εκκλησία της Κύπρου.

Πέραν του μεμονωμένου διαλόγου που έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Μακαριότατο θεώρησα ότι καλό θα ήταν να ενημερώνεται και θα ενημερώνεται η Ιερά Σύνοδος, όπως και ,τι πρέπει να γνωστοποιείται εφόσον έχει συμφωνηθεί, χωρίς να εκφεύγουμε ης αρχής του ‘τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα’.

 

Θα ενημερώνω και τον κυπριακό λαό για να έχει σαφή εικόνα του τι διαμείβεται του τι συμφωνείται έτσι ώστε να μη δημιουργούνται είτε ανησυχίες είτε ένα αρνητικό κλίμα, σε μια εποχή που υπάρχουν, πιστεύω, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα διάλογο αλληλοσεβασμού».

 

«Ενημερώνονται λεπτομερώς τα πολιτικά κόμματα»

 

Τα πολιτικά κόμματα ενημερώνονται με πάσα λεπτομέρεια στο Εθνικό Συμβούλιο σε σχέση με το Κυπριακό είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου προέβη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές κομμάτων της αντιπολίτευσης και σειρά ερωτημάτων που έθεσαν, είπε ότι «δεν απαντώ σε ανακοίνωση του όποιου κόμματος.

Αυτό που λέω είναι ότι τα κόμματα ενημερώνονται και υπάρχουν πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, με πάσα λεπτομέρεια για ό,τι συζητείται.

 

Δεν έχω να απαντώ δημόσια σε ερωτήσεις που είναι απαντημένες από τις συνόδους του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά κάποιοι δεν θα επιθυμούσαν να τις κατανοήσουν».

 

Κληθείς να σχολιάσει άλλη αναφορά από πλευράς κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «δεν θα απαντήσω, δεν πρόκειται να επιτρέψω να οξυνθεί το κλίμα, όσο και αν προκαλούμε από όποιον και αν προκαλούμε. Αυτό το οποίο θα κάνω είναι απλώς θα λέγω πως θα έχουν τα αληθή γεγονότα και δεν πρόκειται να μπω σε αντιπαράθεση με καμία παράταξη».

 

Ερωτηθείς για το θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών είπε ότι «δεν υπάρχει ανάλογο θέμα και δεν συζητείται. Αν θέλετε εκείνο για το οποίο έχω ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και θα το πω και δημόσια είναι για το θέμα της διασφάλισης της δικοινοτικότητας, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι να έχουν τον πρώτο λόγο ως προς την τοπική διακυβέρνηση της πολιτείας, όπως και οι Τουρκοκύπριοι.

 

Το σημαντικότερο εδώ είναι η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών, ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος από το σύνολο των πολιτών. Και εδώ δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία».Ετικέτες