Οι Πρόσφυγες του Γερόλακκου τίμησαν τους προγόνους τους στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Λακατάμιας‏(ΦΩΤΟ)

Loading...


Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκαν την Κυριακή 24 Μαΐου 2015, στον ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λακατάμιας, μνημόσυνα πάντων των προαπελθόντων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων και ευεργετών του Γερόλακκου. Επίσης, τελέστηκαν μνημόσυνα των πεσόντων και φονευθέντων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του Ιουλίου του 1974, καθώς επίσης και των εν ειρήνη τελειωθέντων στην προσφυγιά.

Της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέηση για επιστροφή στην πατρική γη, σε συνθήκες ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στη δύναμη της χαράς που υποσχέθηκε ο Ιησούς Χριστός προ της αναλήψεώς Του εις τους ουρανούς για όλους τους μαθητές του. Αυτή η ένθεη χαρά, ως χάρισμα του Παναγίου Πνεύματος, μάς διατηρεί και μας διασφαλίζει από κάθε μελαγχολία και στενοχωρία, ζώντας μέσα στην καθημερινότητα της κοινωνίας του μάταιου τούτου κόσμου. Αυτή η χαρά είναι ένα βίωμα που ο Χριστιανός συνειδητοποιεί ζώντας ενωμένος με τον Ιησού Χριστό και τους συνανθρώπους του μέσο των Μυστηριακών πράξεων της Εκκλησίας .

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ανασύσταση, κατόπιν σεπτής εντολής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των 40 κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Μεταξύ αυτών και η Παναγία του Γερολάκκου. Επισήμανε το τρίπτυχο του έργου που έχουν οι Εκκλησιαστικές αυτές Επιτροπές. Την σύσφιξη της επικοινωνίας και της ενότητας μεταξύ των εκτοπισμένων κατοίκων της ενορίας/κοινότητας, της πραγματοποίησης Λατρευτικών συνάξεων για τη διατήρηση της Εκκλησιαστικής ενότητας και την προσπάθεια, ανάλογα με την κάθε περίπτωση για συντήρηση και αναστήλωση των κατεχομένων ιερών ναών .

Μέσα στα πλαίσια της σημερινής λατρευτικής σύναξης, μετά από απόφαση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Γερολάκκου και τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησιας μας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, ως ο Επικεφαλής των Εκκλησιαστικών Επιτροπών και του Γερολάκκου, προσέφερε στον τελευταίο επιζώντα Εκκλησιαστικό Επίτροπο (μέχρι την εισβολή του 1974), κ. Κώστα Χατζηκυπριανού, εικόνα της Θεοτόκου με την ευχή να ευλογεί τον ίδιο, τα παιδιά και τα εγγόνια του και να αξιωθεί μαζί μας να ζει την ελευθερία και την επιστροφή στην πατρώα γη. Ο ίδιος, ο κ. Κώστας Χατζηπριανού, 82 ετών σήμερα, αποκάλυψε ότι επιθυμία και διακαής πόθος του να δει τις Εκκλησίες του Γερολάκκου (την παλαιά του Αγίου Μάμα και την καινούργια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) συντηρημένες και ανακαινισμένες και επιστρέψουμε ελεύθεροι στον τόπο μας.

Ακολούθησε σύναξη των εκτοπισμένων του Γερόλακκου στην αίθουσα του ναού της Αγίας Παρασκευής, όπου οι Ιερείς, οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και οι κυρίες της ενορίας φιλεξένησαν τους εκτοπισμένους αδελφους. Να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που ήρθαν να εκκλησιαστών είναι και συγχωριανοί μόνιμοι κάτοικοι στην Ευρώπη και την Αμερική. Επίσης, στην ενορία της Αγίας Παρασκευής ιερουργεί, μεταξύ των εφημερίων ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριάκος Κυριάκου.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Λακατάμιας κ. Λουκάς Ιατρού, ο Κοινοτάρχης Γερολάκκου κ. Ιάκωβος Παρπέρης και μέλη της Εκκλησιαστικής μας Επιτροπής.

 

 Ετικέτες