Κύπρος Για πρώτη φορά, αγωγή κατά Μητροπολίτη και Αρχιεπισκόπου για προσηλυτισμό

Loading...


του Χριστάκη Γιαννακού

Η πρώτη υπόθεση ισχυριζόμενου προσηλυτισμού νεαρού με αποτέλεσμα να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο άρχισε να εκδικάζεται χθες από τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Χάρη Πογιατζή.

Ενάγοντες είναι οι γονείς 41χρονου σήμερα μοναχού, ο οποίος γύρω στο 2002 εισήχθη στο Μοναστήρι του Μαχαιρά. Εναγόμενοι είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά, ο Αρχιεπίσκοπος και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Με την αγωγή ζητούνται εκτός από τις αποζημιώσεις ύψους €2.000.000, δήλωση του Δικαστηρίου ότι το άρθρο 110 του Συντάγματος, που δίδει αποκλειστικό δικαίωμα στην Εκκλησία της Κύπρου ρύθμισης και διοίκησης των εσωτερικών της υποθέσεων και της περιουσίας της, είναι αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης οι ενάγοντες ζητούν δήλωση του Δικαστηρίου ότι οι πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, σύμφωνα με τις οποίες ο μοναχός δεν μπορεί να αποχωρήσει από το μοναστήρι παρά μόνο αν υπάρξει αποχρών λόγος, δεν δικαιούται σε προσωπική περιουσία και είναι υποχρεωμένος να διανείμει την περιουσία του ή να τη μεταβιβάσει, είναι αντίθετες με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακόμα ζητούν την έκδοση δικαστικών διαταγμάτων που να διατάσσει τους εναγόμενους να αφήσουν ελεύθερο τον γιο τους, αφού αυτός δεν διαμένει στη Μονή Μαχαιρά αυτοβούλως και κατόπιν ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής.

Οι γονείς καταφέρονται παράλληλα εναντίον του Μητροπολίτη Αθανασίου ότι προσηλύτισε τον γιο τους στον μοναχισμό και ότι κατακρατείται ο γιος τους χωρίς τη θέλησή του στο Μοναστήρι, όπου επιβάλλεται στρατιωτικού τύπου περιορισμός ατομικών ελευθεριών.

Η αγωγή στρέφεται και εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα ως εκπροσώπου της Πολιτείας, η οποία παρέλειψε να λάβει επαρκή μέτρα για αποτροπή του προσηλυτισμού.
Με την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας, ο δικηγόρος των γονιών-εναγόντων Χρίστος Κληρίδης κάλεσε τη μητέρα ως πρώτο μάρτυρα και της ζήτησε να υποβάλει την γραπτή κατάθεσή της.

Ο συνήγορος του Μητροπολίτη Αθανασίου, Μάριος Χαρτσιώτης, που εμφανίζεται με τον συνάδελφο του Χριστόφορο Ιωάννου, ζήτησε χρόνο για να μελετήσει την κατάθεση, η οποία αποτελείται από 25 σελίδες, με σκοπό να κρίνει κατά πόσο θα φέρει ή όχι ένσταση σε αυτήν.
Το Δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη των δικηγόρων των διαδίκων, όρισε τη συνέχιση της ακρόασης για τις 27 του μήνα.Ετικέτες