Ιδρύεται Κέντρο Ιστορικών Μελετών και Ερευνών στην Πάφο

Loading...


 Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Μιχαήλ Λεπτός συνυπέγραψαν χθες πρωτόκολλο για την Ίδρυση του Κέντρου Ιστορικών Μελετών και Ερευνών Πάφου (Κ.Ι.Μ.Ε.Π.). 

Βασικός σκοπός του Κέντρου είναι η έρευνα, μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Πάφου, η δημιουργία Ιστορικού Αρχείου Πάφου και η εκπόνηση και υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος για την Ιστορία της πόλης και της επαρχίας Πάφου.

Το Κέντρο πλαισιώνεται από ομάδα Εταίρων Ερευνητών που περιλαμβάνει γνωστούς μελετητές της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Πάφου.

Έδρα του Κέντρου θα είναι το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Τα ερευνητικά και Ιστορικά συμφέροντα του Κέντρου περιλαμβάνουν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα την Ιστορία της Πάφου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, της Αγγλοκρατίας και της πρώτης περιόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ειδικότερα θέματα όπως η τοπική αυτοδιοίκηση στην Πάφο, η ιστορική πορεία της Ιεράς Μητρόπολεως Πάφου, ο ευεργετισμός, οι προσωπικότητες της Πάφου, οι τοπικοί άγιοι, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Πάφο, η Πάφος στην περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ, η Πάφος στην αγγλοκρατία, οι εκλογές στην Πάφο και πολλά άλλα.

Ο Δήμαρχος, ο Μητροπολίτης και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νεάπολις τόνισαν τη σημασία που θα έχει το Κέντρο για την ανάπτυξη των παφιακών μελετών και εξήραν τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής στην οποία συμμετείχαν οι τρεις βασικότεροι φορείς της πόλης και επαρχίας.

Στα πρώτα προγράμματα που αναμένεται να υλοποιήσει το Κέντρο είναι ο «Ευεργετισμός στη Πάφο» και «Προσωπικότητες της Πάφου». Η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών του Κέντρου αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου.Ετικέτες